Selvom der er klare fremskridt at spore, går det ifølge aktivisterne i netværket KlimaX langsomt med at engagere resten af den danske venstrefløj i klimakampen, der i lande som England og USA er godt på vej til at udvikle sig til en af de mest centrale dagsordner.
– Det er ikke specielt prangende. Indtil videre er klimakampen meget båret frem af forskellige smågrupper, bl.a. vores gruppe. Der er flere større ting i gang, men indtil videre har det været svært at engagere venstrefløjen, herunder den venstreradikale bevægelse, i kampen for at redde kloden fra de utroligt destruktive og farlige konsekvenser af den globale opvarmning, siger aktivisten Lærke fra KlimaX og tilføjer:
– F.eks. har mange af de tusindsvis af unge, der de seneste år har kastet en enorm energi ind i fristedskampen, endnu ikke udvist den store interesse for klimakampen, hvilket måske skyldes, at venstrefløjen generelt har svært ved at finde ud af, hvordan man skaber sammenhæng mellem de forskellige kampe, klimakamp, arbejdskamp, fristedskamp, anti-krigskamp, asylkamp osv.
Der er stadig ni måneder til Cop15, klimatopmødet i København i december, hvor verdens regeringschefer skal prøve at forhandle sig frem til afløseren for Kyotoaftalen, der udløber i 2012.
Men ifølge Lærke, der pga. af hendes deltagelse i forskellige former for aktivisme ikke ønsker at stå frem med efternavn, skyldes det manglende engagement næppe blot, at der endnu er lang tid til mødet.
– I lande som England og USA er der allerede en stor, offensiv og visionær klimabevægelse. I USA har der f.eks. lige været en aktion, hvor 12.000 mennesker deltog i en blokade af et kulkraftværk, et meget højt antal for en manifestation baseret på civil ulydighed. Der er nogle særlige forhold, der gør sig gældende her i landet, hvor vi heller aldrig har haft en særlig stærk miljøbevægelse, påpeger hun.
I Danmark har magthaverne været gode til at overtage klimadagsordnen, mener klimaaktivisten. Miljø- og klimaminister Connie Hedegaard og senest Statsminister Anders Fogh Rasmussen har med deres snak om grøn markedsøkonomi været gode til at give det intryk, at danskerne trygt kan overlade klimaproblemet til politikerne, at de sidste har styr på det og har tænkt sig at træffe de nødvendigt beslutninger, hvilket Lærke mener er en illusion.
– Klimakrisen udspringer af nogle dybere strukturelle ubalancer imellem kloden og vores økonomiske system. Økonomien er baseret på endeløs økonomisk vækst, hvilket grundlæggende er uforeneligt med en planet, hvor ressourcerne i sidste ende er begrænsede, udtaler hun.
KlimaX forsøger at fremme klimakampen ved bl.a. at udføre forskellige aktioner. Senest var nogle aktivister fra netværket en tur rundt på nogle store kollegier på Amager i København, hvor flere hundrede hjemmelavede »Nej tak til reklamer«-klistermærker blev sat op på postkasselågerne i de centrale postrum.
– Vi ville gerne gør de mange beboere opmærksomme på det enorme og helt unødvendige papirforbrug, der indgår i reklamerne, forklarer Lærke.
Aktivisterne uddelte også en flyer.
»Vi ønsker at gøre det klart, at klimakrisen, den største trussel menneskeheden har stårt overfor, er endnu en af den globale profitorienterede verdensordens konsekvenser,« står der bl.a. i flyerne.
På trods af det lidt sløje engagement er KlimaX-folkene optimistiske på den aktivistiske klimabevægelses vegne.
– Der er en spirrende interesse, hvilket bl.a. viser sig i de store ting, der nu er under forberedelse. Til sommer vil der blive afholdt en stor klimalejr her i landet, og jeg ved også, at stærke aktivistkræfter arbejder på en spetakulær klimaaktion i stil med G13 og LukLejren, fortæller Lærke.
Tirsdag den 17. marts arrangerer KlimaX i anledning af en konference for private virksomheder i Bellacentret en demonstration mod handlen med drivhusgaskvoter.
Lærkes fulde navn og identitet er redaktionen bekendt.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96