En fredsaftale mellem oprørsgruppen FARC og Colombias regering sætter foreløbigt punktum for den væbnede konflikt i landet, der har varet årtier.
Efter 52 års krig mellem den marxistiske oprørsgruppe FARC og militære styrker i Colombia har parterne forhandlet en fredsaftale på plads.
Det annoncerede parterne ved en pressekonference i Havanna, Cuba, natten til torsdag dansk tid.
Der blev indgået en våbenhvileaftale den 23. juni.
Den formelle underskrivelse finder sted i anden halvdel af september, og herefter sendes aftalen til folkeafstemning i Colombia den 2. oktober.
Desuden skal aftalen endeligt godkendes på FARC´s (Fuerzas Armadas Revolutionarios de Colombia, Colombias revolutionære, væbnede styrker) tiende guerillakonference.
"We will have peace if the agreements are respected" -Iván Márquez, FARC-EP
— FARC International (@FARC_EPeace) 25. august 2016
»Vi vil få fred, hvis aftalerne overholdes,« er Farc-leder Iván Márquez citeret for på FARCs twitter-konto.
De seneste meningsmålinger viser, at to tredjedele af befolkningen vil stemme for fredsaftalen.
Hvis det bliver et ja til aftalen blandt landets 47 millioner indbyggere, går den endelige proces i gang, som skal demobilisere de anslået 6.000-8.000 aktive guerillasoldater og de 25.000 tusinde hjælpere og integrere dem i det almindelige politiske liv.
Selve processen med afvæbning og destruktion af våben, har FARC tidligere meddelt, kan gennemføres fuldt ud på 180 dage og vil ske i 23 landområder under beskyttelse af FN-soldater fra de øvrige latinamerikanske lande.
Fredsaftalen med FARC er delt op i fem dele: En jordreform, der skal give land til jordløse landarbejdere, inddragelse af FARC i det politiske civile liv, retfærdighed for ofrene, bekæmpelse af cocafremstilling og narkosmugling, afslutning af konflikten og endelig implementering af aftalen.
Krigen har kostet omkring 230.000 mennesker livet og har sendt op mod 7 millioner i intern og ekstern eksil.
Læs kommentaren »Fredsaftale i Colombia sikrer ikke freden« hos Modkraft
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96