Det franske energiselskab Totals prøveboringer i Nordjylland er stoppet. Miljøaktivister fortsætter samarbejde og holder nøje øje med om tilladelse til gasboringer ved Jelling vil indebære fracking.
Mandag den 17.august besluttede det franske energiselskab Total at stoppe dets prøveboringer i den nordjyske by Dybvad, som skulle vise, hvorvidt der var skifergas i undergrunden.
Borehullet bliver nu forseglet, fordi Total kun fandt et skiferlag på 40 meter, og laget skulle have været dobbelt så tykt, hvis gasudvinding med de nuværende energipriser skulle kunne betale sig.
Selv om det er nyhed, der er modtaget med glæde i protestlejren i Dybvad, oplever miljøaktivister det ikke som en endelig sejr:
– Jeg sover ikke godt om natten, for gaspriserne kan sagtens blive højere, siger Jan Rosenkrantz fra organisationen Skifergas Nej Tak til Modkraft i en telefon fra protestlejren i Dybvad.
Søgningen efter skifergas er et samarbejde mellem det internationale energiselskab Total og den danske stats olie-og gasselskab Nordsøfonden.
Hos Total er projektet gået i ’tænkeboks’, som resultat af afslutningen på prøveboringen i Dybvad. Total har også undersøgt et område i Nordsjælland, men dette projekt er helt afsluttet.
– Vi kigger for tiden på materialet fra Dybvad, og vi kan herfra gå to veje; afslutte hele projektet i Danmark eller begynde at lave seismiske (trykbølger, som sendes ned i undergrunden, red.) undersøgelser indenfor vores områder i Nordjylland, forklarer Henrik Nicolaisen, som er projektkoordinator hos Total til Modkraft.
Han regner med, at Total har et officielt standpunkt for deres videre forløb ved årets udgang.
Totals licens for undersøgelser af skifergas i Nordjylland udløber 1. juni 2016.
Onsdag den 26. august mødtes fire nordjyske lokalgrupper fra Skifergas Nej Tak til et månedligt koordinationsmøde. Grupperne er fra Ålborg, Hjørring, Frederikshavn og Brønderslev.
– Vi vil stadig arbejde med at få stoppet fracking (udvinding af skifergas, red.) på landsplan og fortsætte med at lave oplysningsarbejde for befolkningen, Folketinget og byrådene, forklarer Mette Tolstrup Sørensen, som er sekretær for de fire gruppers koordinationsudvalg.
Byrådene i Ålborg og Hjørring kommune har tilbage i maj meldt ud, at de ikke støtter prøveboringer efter skifergas.
Brønderslev har som den eneste kommune i Nordjylland ikke meldt klart ud, og derfor har lokalgruppen her en anden dagsorden end de andre grupper, fortæller Mette Tolstrup Sørensen.
Jan Rosenkrantz fra lejren ved Dybvad mener, at næste kampplads nemt kan blive Midtjylland omkring Jelling eller Harboe.
Her har selskabet New World Oil and Gas fået tilladelse til at efterforske og indvinde på et 4.000 km2 stort område, fordelt på fire licenser, hvoraf den ene først udløber i 2020.
Energistyrelsen og Skifergas Nej Tak for været i kontakt omkring dette, og i følge Energistyrelsen leder New World Oil and Gas efter konventionel gas og ikke ukonventionel gas, som skifergas betegnes som.
– Men der er en gråzone mellem konventionel gas og ukonventionel gas. I processen efter konventionel gas finder man hurtigt anvendelse af en decideret frakturering, og så ligner problemstillingen skifergas alligevel og kan være farligt for naboerne og grundvandet, siger Jan Rosenkrantz.
Fraktueringen vil i så fald ske med sand, vand og kemikalier, der sprøjtes ned i undergrunden under højt tryk, forklarer han.
– Det er vigtigt, at vi har øjnene på, hvad New World Oil and Gas kan finde på, siger han.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96