Arbejdsrettens hastebehandling om fagforeningers konfliktret mod Ryanair er udskudt til 12. maj. Demonstration foran arbejdsretten bakker flypersonale op – selv om heroisering af dansk model også møder kritik.
Reggaetoner fra et lydanlæg blandede sig med larm fra trykluftsbor og gravkøer fra en nærliggende byggeplads, da omkring 500 personer torsdag den 26. marts mødte frem foran Arbejdsretten på Sankt Annæ Plads i København. Piloter i uniform serverede gratis hotdogs fra en pølsevogn, mens bryggeriarbejdere fra Carlsberg gav gratis sodavand, og 3F serverede kaffe.
Anledningen til fremmødet var Arbejdsrettens behandling af LO’s indleverede hastesag om ret til at indlede konflikt med det irske flyselskab Ryanair, der samme dag starter driften af en såkaldt base i Københavns Lufthavn.
Selv om LO har begæret sagen hastebehandlet, besluttede Arbejdsretten at udsætte sagsbehandlingen til den 12. maj – en beslutning, der udløste utilfredshed blandt de fremmødte demonstranter. Fagforeningerne havde håbet på en at rette havde sat en dato for afgørelsen.
Da repræsentanter for Ryanair kom ud fra retslokalerne udløste det et sønderrivende buh fra forsamlingen. Direktøren får dog kæmpet sig vej gennem demonstranterne, selv om det er tydeligt at han ikke er populær i denne forsamling.
Det er Flyvebranchens Personale Union (FPU), der er en del af LO og Serviceforbundet, der har indkaldt til demonstrationen. Fagforeningen organiserer omkring 1.500 piloter, kabineansatte og såkaldte AFIS-operatører på tværs af flyselskaberne.
Demonstrationen blev i første omgang indkaldt som en »fejring af den danske model«, men siden ændrede det sig til krav om »rimelige løn- og arbejdsforhold«.
Thilde Waast, formand for FPU, præciserede i en tale fagforeningens krav:
– Når medarbejderne skal bo og arbejde i Danmark, så har de også ret til nogle vilkår, som passer til det samfund, de så skal være en del af. Derfor skal Ryanairs ansatte i Danmark selvfølgeligt også være omfattet af en dansk overenskomst, sagde hun fra talerstolen.
Hun takkede desuden for opbakningen fra andre fagforeninger og faggruppe.
Fra LO var næstformand Lizette Risgaard mødt frem og hun sagde i sin tale, at LO bakker op bag Luftens Helte og andre der kæmper for ordentlige forhold:
– Jeg ønsker et samfund, hvor alle har ret til overenskomster og en løn, de kan leve af. Vi siger nej tak til løndumping og ræs mod bunden, sagde hun.
Der var desuden talere og hilsner fra flere norske og svenske fagforeninger, der gav fuld støtte til forsvaret for den norske arbejdsmarkedsmodel
Blandt det fremmødte var der dog også enkelte kritiske røster mod lovprisningen af den danske model. En af dem kom fra Jonathan Simmel, elektriker og blogger hos Modkraft:
– Der er tragi-komisk at vi kort efter et par arbejdsnedlæggelser i flyvebranchen og i lufthavnen, hvor ansatte er blevet truet med bod og fyringer, nu vil fejre den model, der har dømt dem, siger han til Modkraft.
– I stedet for at sætte den danske model i fokus, skulle man hellere sætte gode løn- og arbejdsforhold i centrum. Det handler om at alle skal løftes op på et anstændigt niveau, siger han.
Simmel fastholder sin kritik, selv om FPU op til demonstrationen skiftede paroler:
– Vi har åbenbart degraderet os selv til at fejre »rimelige løn- og ansættelsesforhold«, fremfor at kræve gode – eller som minimum: kalde til kamp mod dem, der angriber vores vilkår, siger han.
Flere talere pointerede under demonstrationen at kravet om overenskomster ikke kun handler om ordentlige løn- og arbejdsforhold, men også sikkerhed.
Ajaja Kofoed, der er stewardesse hos Air Greenland advarede mod for billige billetter:
– Det er vigtigt at huske at billige priser har store konsekvenser, både for de ansatte og for sikkerheden. Når man ikke får løn under sygdom, er der helt sikkert folk, der kan finde på at møde syge på arbejde. Stewardesserne serverer kaffe, men vi er faktisk også ansvarlige for sikkerheden, sagde hun i sin tale.
Også komikeren Sebastian Dorset understregede fællesinteressen for passagerer og ansatte i ordentlige forhold:
– Jeg siger ikke, at Ryanair er grådige eller har dårlige forhold. Men hvis uheldet er ude er det betryggende at vide, at man måske kan købe en iltmaske, sagde han.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96