Trusler om udsmidning af studerende, der deltager i blokaden på Københavns Universitet trækkes tilbage. Protesterne mod regeringens universitetsreformer fortsætter i weekenden i både København og Aarhus.
Onsdag lød beskeden, at de studerende, der for tiden blokerer administrationsgangen på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet i protest mod regeringens Fremdriftsreform og de såkaldte dimensioneringsplaner risikerer udsmidning af deres studier.
Torsdag måtte ledelsen på universitete dog trække i land og slår nu fast, at ingen skal frygte at blive smidt ud på grund af deltagelse i blokaden.
Samtidig fortsætter blokade-aktionerne i både København og Aarhus, hvor gruppen ’Et andet universitet’ i weekenden har arrangeret overnatning på institutionerne , og nu vil arbejde for at styrke deres internationale forbindelser til »ideologiske forbundsfæller« på universiteter i udlandet.
Læs artiklen »Københavns Universitet sætter politi ind mod blokade« hos Modkraft.
Ledelsen på Københavns Universitet har også måtte bøje sig i en anden sag.
Først erklærede ledelsen at man som en konsekvens af blokaden vil lukke den del af universitet, hvor blokaden finder sted – en bygning kaldet KUA2 – i denne kommende weekend.
Også dette blev torsdag trukket tilbage efter et møde mellem fakultetsdirektør på Københavns Universitet, Kristian Boye Petersen, og gruppen ’Et andet universitet’, der står bag blokaden.
– Universitetet har været udsat for blokader mange gange tidligere siden 1960’erne, og vi tager det med et smil på læben. Selvfølgelig er det generende for administrationens arbejde – særligt i en situation, hvor fakultetet slet ikke er mål for protesterne. Men vi smider ikke studerende ud på grund af fredelig aktivisme, og vi mener at have en god og rolig dialog med de studerende. Vi beklager, hvis det er blevet opfattet som en trussel, udtaler fakultetsdirektøren i en pressemeddelelse.
Læs hele pressemeddelelsen »Ingen blokerende studerende smides ud« hos Københavns Universitet.
Kristian Boye Petersen fortæller til Modkraft, at brandfare og frygt for »ballademagere« var grunden til, at man ville lukke bygningerne, som de studerende normalt kan lukke sig ind i med adgangskort.
– Administrationsgangen som ’Et andet universitet’ blokerer, er en flugtvej i tilfælde af brand, som man havde blokeret med brædder. Efter vores møde, er vi blevet enige om, at der nu kun står en vagt, sådan at flugtvejen ikke er spærret, siger Kristian Boye Petersen.
I forhold til »ballademagere« er man blevet enige om, at de aktionerende vil sørge for, at uvedkommende ikke får adgang til universitetet i weekenden.
– Vi har tidligere haft problemer med folk udefra, der pissede på gulvene og smed møbler ud af vinduerne. Men jeg har nu lavet en aftale med ’Et andet universitet’ om, at de holder disse typer ude og tilkalder vagter, hvis der skulle opstå problemer. Dermed er jeg som bygningsadministrator tryg ved at lade KUA2 være åben i weekenden, slutter Kristian Boye Petersen.
Læs artiklen »Blokerende studerende smides ikke ud« hos Studenteravisen.
Situationen mellem de studerende og ledelsen spidsede for alvor til onsdag eftermiddag, da universitetet tilkaldte politiet for at få stoppet blokaden – uden held – og de aktionerende er derfor glade for, at situationen nu er mere rolig.
– Når man sender politiet for at gøre os opmærksom på, at vi risikerer at blive smidt ud af vores studier (som det skete onsdag eftermiddag, red.), så kan vi ikke opfatte det som andet end en trussel, siger talmands for ’Et andet universitet’ i København, Rasmus Madsen, til Modkraft.
- De krav Kristian Boye Petersen stiller, er ikke nogen vi modsætter os – men vi var ikke blevet spurgt før lukningen af KUA2 i weekenden blev meldt ud. Der er altså ikke tale om et kompromis, som det nogle steder er blevet udlagt, for vi har ikke rykket os, siger han.
Og de har ikke tænkt sig at spilde tiden, når de i weekenden fortsætter deres protest på Københavns Universitet.
– Det har været nogle turbulente dage, så det er rart at vi har fået lov til at være her i weekenden. Vi vil bruge tiden på at arbejde for at styrke vores internationale netværk og er allerede i kontakt med studerende i Grækenland og Sverige, fortæller talspersonen.
– Vi vil gerne knytte an til nogle ideologiske forbundsfæller, der står i samme situation som os. Vi vil gerne være en del af en samlet bevægelse i stedet for at være små, isolerede modstandsgrupper, siger talspersonen.
Han opfordrer samtidig alle der har sympati for deres aktion til at kigge forbi.
– Vi har opretholdt blokaden i tre dage nu og der er ikke udsigt at vi bliver ryddet lige foreløbig. Det er ret unikt og vi håber at folk vil kigge forbi og støtte os.
På Aarhus Universitet, hvor ’Et andet universitet’ blokerer rektoratet, blev der torsdag aften holdt stormøde.
Her blev det vedtaget at man i næste uge vil udvide blokaden, når regeringens Kvalitetsudvalg – hvis anbefalinger om uddannelse danner baggrund for Fremdriftsreformen og dimensioneringsplanerne – skal præsentere deres endelig rapport.
– Vi har valgt at blokere kvalitetsudvalget fordi vi betragter det som illegitimt. Kvalitet kommer fra de studerende, undervisere og forskere og ikke fra er illegitimt udvalg, siger talmand for ’Et andet universitet’ i Aarhus, Esben Bøgh Sørensen.
Derudover forsøger ’Et anden universitet’ at lave et debatarrangement om universiteternes rolle i samfundet, der efter planen skal finde sted i starten af næste uge i forbindelse med blokaden.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96