I Gamecity på Roskilde Festival afholder organisationen Play31 fodboldturneringer, hvor forskellige lejre kæmper mod hinanden, med det formål at få folk til at mødes på kryds og tværs. Et koncept de til daglig udøver i det borgerkrigshærgede Sierra Leone.
– Det er som at se Michael Laudrup i ’98, konstaterer kommentatoren tørt i mikrofonen, mens to spillere kæmper om bolden i sandet.
Team Tænk med Hjertet og Team Oure er i fuld gang på banen i Gamecity, der er placeret på Roskilde Festivals campingområde i West.
Det er fodbold med modifikationer.
Det spilles på sand, der er fire på hvert hold, to mænd og to kvinder, og der er kun seks minutter til at give det andet hold kærlige tæsk.
– Der er slikposer i præmie for god opførsel på banen, opfordrer kommentatoren.
Formålet er at styrke naboskabet lejrene i mellem og få folk, der ikke normalt ville støde på hinanden, til at mødes om sporten.
Organisationen Play31 som står bag eventet, udfører til daglig nogenlunde samme koncept i Sierra Leone, hvor de afholder 20-30 fodboldkampe hvert år.
Tanken er at føre folk sammen igen efter den splittelse, der fulgte med landets borgerkrig.
Krigen sluttede i 2002, men mange steder er der fortsat udløser spændinger blandt indbyggerne.
– På Roskilde Festival forsøger vi at sprede budskabet og føre folk sammen, som normalt ikke ville møde hinanden, siger stifteren bag Play 31, Jakob Silas Lund.
Play31 har eksisteret siden 2008, og ud over fodboldkampene, uddanner de også såkaldte fredsambassadører, som skal kunne hjælpe med at løse konflikter i Sierra Leone.
Organisationen står også bag nogle pigegrupper, hvor unge piger fra landet kan få hjælp til at klare sig bedre under de forhold, de lever under.
– Det kan for eksempel være, de skal have hjælp til, hvordan man siger nej til en lærer, som vil bytte sex for gode karakterer, siger Jakob Silas Lund.
Det er ikke kun i Sierra Leone at Play31 forsøger at bringe uenige parter sammen.
I Danmark afholder Play31 et årligt Christiansborg Cup, hvor rød og blå blok spiller mod hinanden.
– Hvis det kan lade sig gøre at få stridende parter til at mødes i Sierra Leone, så må det også kunne lade sig gøre i Danmark, siger Jakob Silas Lund.
Eventet på Roskilde Festival er lavet i samarbejde med sponsoren Hummel, som har sloganet Change The World Through Sports.
På den sandede fodboldbane er tiden ved at være gået. Team Tænk Med Hjertet vinder 3-1 over Team Oure, og går dermed videre til næste runde, hvor de skal kæmpe mod andre vinderhold om billetter til næste års festival.
Helt tomhændede behøver taberne dog ikke forlade banen.
– Taberholdet kan selvfølgelig altid komme herop og få et kindkys, tilbyder kommentatoren.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96