Selvom Portugal officielt er ude af et »reformprogram«, som landets regering har aftalt med EU, Den europæiske centralbank og Den internationale valutafond, vil landet fortsat være under opsyn de næste tyve år.
Det er en illusion at tro, at den internationale Trojka af EU, Den europæiske centralbank og Den internationale valutafond vil svække kontrol og krav om »stramme budgetter«, selv om en aftale mellem landets regering og Trojkaen nu er udløbet. Det siger Portugals præsident, Aníbal Cavaco Silva ifølge netavisen The Portugal News online.
Portugal kan se frem til at være under opsyn mindst til 2035, vurderer den portugisiske præsident.
Afslutningen af reformprogrammet er ellers blevet hilst velkommen på af EU-toppen og finansmarkederne, og det blevet kaldt et eksempel på, at EU’s nedskæringspolitik er den rigtige krisemedicin – uanset de enorme sociale omkostninger.
Men selvom Trojkaens reformer er slut, så fortsætter nedskæringsregimet åbenbart så langt øjet rækker.
I et dokument offentliggjort lørdag den 17. maj forklarer præsidenten, at »budgetdisciplin« fortsat »vil have dybtgående indflydelse på livet i landet de kommende år«.
Ikke bare Portugal, men alle lande, som har modtaget lån fra Trojkaen, vil fortsat være udsat for en speciel efterbehandling.
– Efter at have færdiggjort justeringsprogrammerne, vil disse lande være genstand for en særlig overvågning, indtil de har tilbagebetalt mindst 75 procent af lånet fra EU. Perioden kan forlænges på forslag af EU-kommissionen, sagde Cavaco Silva.
Samtidig gjorde den tidligere finansminister dos Santos det klart, at Portugal ville få mere end svært ved at leve op til EU’s finanspagt.
Finanspagten kræver, at den offentlige gæld reduceres til 60 procent af bruttonationalproduktet. EU kræver at al gæld udover de 60 procent skal skæres ned med en tyvendedel om året. Ved udgangen af 2013 var gælden nået op på 129 procent af BNP i Portugal.
Det anser den nuværende socialistiske finansminister som en »meget svær øvelse.«
– Jeg anerkender, at det bliver meget svært for landet at reducere gælden fra 130 procent til 60 inden for de næste 20 år, siger han ifølge avisen.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96