Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus, Bünyamin Simsek (V), vil sætte politiet ind mod en gruppe unge hjemløse, der har slået lejr i byen. Det afviser SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne, som i stedet opfordrer til dialog med de unge.
Siden oktober har omkring 30 hjemløse i bogstavelig forstand slået lejr ved den gamle godsbanegård, der i dag er et kulturcenter under navnet Godsbanen, i Aarhus.
Men står det til rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V), skal det være slut: Han har politianmeldt teltlejren.
På sin Facebook-profil skriver Simsek, at han ikke vil »acceptere en vision om et mini Christiania i Århus« og fortsætter »inden beslutning om politianmeldelse er der taget kontakt til social rådmandens forvaltning, for at sikre, at der var en indsats klar«.
Han uddyber dog ikke, hvilken indsats, der vil stå klar i forbindelse med en eventuel rydning.
Beslutningen om politianmeldelse har skabt massiv kritik på Simseks Facebookside, hvor et opslag om Nelson Mandelas død har givet anledning til kommentarer som: »Du er ikke så lidt fræk, hva? Du kunne lære så meget af Mandela!« og »Umenneskelige menneske. Hjælp dog de hjemløse i stedet!«.
Også fra andre sider er der kritik af Venstre-rådmandens beslutning.
Se tv-indslaget »Hjemløse meldt til politiet« hos TV2 Østjylland.
– Det er faktisk også hans job at sørge for, der er nok boliger. Den opgave burde han måske prioritere lidt højere end et enkelt ulovligt telt, siger Enhedslistens byrådsmedlem Maria Sloth til Modkraft.
Kommende Socialrådmand Thomas Medom (SF) udtaler i forbindelse med et besøg i lejren til TV2 Østjylland:
– De er her ulovligt, ja, og nu har vi en rådmand, der står og vifter med kommunale blanketter og ikke viser særligt meget næstekærlighed eller hjerterum for de her mennesker. Jeg synes, man i stedet for skulle sætte sig i spidsen for at finde en løsning, så man kan få givet en midlertidig tilladelse til det her.
Ifølge Simsek er politianmeldelsen dog en hjælp til de hjemløse.
– Det er en falliterklæring at de mennesker er tvunget til at bo i sådanne forhold, og derfor skal vi gå ind og tilbyde dem noget andet, og noget der er bedre. Og det tror jeg også på, at mit initiativ kan være med til, fordi at det betyder, at Hans Halvorsen og socialforvaltningen bliver nødt til at handle, siger han til TV2 Østjylland.
Til det svarer nuværende Socialrådmand Hans Halvorsen (S):
– Vi kan jo ikke forhindre folk i at bo i telt. Hvis folk vil bo i telt, så vil de jo bo i telt. Jeg bliver nødt til at sige, at har de brug for hjælp, har de brug for tag over hovedet, så har vores forsorgshjem også mulighed for at rumme dem.
Utrygge herberger
De hjemløse selv angiver dog netop utryghed ved herbergerne som årsag til, at de har valgt at bosætte sig i teltlejren:
– Mange af de unge hjemløse, de holder ikke ud til at sove oppe på Nattjenesten (Kirkens Korshærs tilbud om overnatning, red.), hvor der er mange gamle sprittere og narkomaner og den slags ting. Og her, der forsøger vi at holde det det både sprit- og narkofrit – og det er lykkedes indtil videre, da, fortæller den hjemløse Kevin til TV2 Østjylland.
Den unge hjemløse Pino er enig.
– Det er meget overbelastet, og ærligt talt, så har jeg det også sådan, at jeg er ikke særlig tryg ved at sove deroppe. Her ved jeg, at der aldrig er nogen, der vil gøre mig noget som helst ondt.
Om politianmeldelsen siger Steffen, der har et hjem, men de seneste uger at været frivillig og stået for indsamling af penge, mad og andre fornødenheder til lejren på Godsbanen, til Modkraft:
– Jeg synes, det er et lavt træk af Simsek. Ja, det er ulovligt, men det er ikke rimeligt at smide folk væk, når de ikke har et alternativ. Kommunen burde gå i dialog med de hjemløse, om hvad de har behov for, og hvad kommunen kan tilbyde.
Steffen understeger, at der også er et socialt aspekt ved lejren.
– Her er sammenhold – folk hjælper hinanden. Her den anden morgen, var der en der frøs, hvor en pige lånte ham sine skiunderbukser – en af de få ting, hun ejer.
For Birger Schroll, der er uddannet læge, men har arbejdet som frivillig med hjemløse og udsatte siden 2002 og har været med til at starte lejren ved Godsbanen op, handler det også om fællesskab.
– Der er brug for en kulturel reformation. Der er brug for et sted, hvor folk kan være. På herbergerne får man sine ting stjålet, og folk er fulde og skæve. Her er der hjerterum, siger han til Modkraft.
Han er han meget uforstående over Simseks politianmeldelse.
– De her folk skader ingen – tværtimod. Det er en slags nødværge. Folk dør af kulde efter mange lidelser. Samfundet bør stille sine ressourcer til rådighed.
Han fremhæver, at han da også har mødt imødekommenhed fra flere politikere – blandt andre borgmester Jakob Bundsgaard (S).
Han er dog skuffet over Simsek, der trods løfte om det modsatte, ikke er gået i dialog med de hjemløse.
– Det handler om at møde folk med imødekommenhed. Man kan hjælpe meget for små midler. Det er et spørgsmål om holdning, slutter Birger Schroll.
Se tv-indslaget »Hjemløse slår lejr ved Godsbanen« hos TV2 Østjylland.
Læs artiklen »Voldsom strid om hjemløses teltlejr« hos Jyllands-Posten.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96