Efter afsløringer af NSAs omfattende overvågning af amerikanernes elektroniske kommunikation, erkender en 29-årig IT-medarbejder at stå bag den omfattende læk.
Spørgsmålet om, hvem der i sidste uge gav offentligheden indblik i det amerikanske overvågningssamfunds struktur og omfang, blev søndag besvaret.
Den 29-årige Edward Snowden forklarede i et interview med den britiske avis The Guardian, hvad der fik ham til at afsløre omfanget af den amerikanske nationale sikkerhedstjeneste NSAs (Den Nationale Sikkerhedstjeneste) overvågning.
Snowden arbejdede som IT-medarbejder ved NSA og en af tjenestens private leverandører. I den egenskab havde han adgang til de computernetværk, som tjenestens analytikere benytter i arbejdet med at overvåge elektronisk kommunikation.
–Efterhånden bygger oplevelsen af kriminel adfærd sig op, og man føler, at man må tale om det. Man føler, at jo mere man taler, jo mere bliver man ignoreret. Jo mere man får at vide, at det ikke er et problem, jo mere indser man, at disse ting må være offentlige og ikke bare et regeringsanliggende, forklarer Snowden til The Guardian.
Se »Glenn Greenwald Interviews Booz Allen's Ed Snowden« på YouTube
Blev senatet holdt for nar?
Den sidste uge har medierne været fulde af historier om NSAs overvågningsprogrammer.
Først kom det frem, at den amerikanske teleudbyder Verizon er blevet påbudt af en domstol, at indsamle såkaldte metadata - oplysninger om alle deres kunders telefonopkald, uanset om de er mistænkt for forbrydelser eller ej.
I hælene på Verizon-lækket fulgte afsløringen af det såkaldte PRISM program, der giver NSA mulighed for at læse med på private konti hos fremtrædende IT-giganter. Virksomhederne har dog afvist at have andel i PRISM og erklæret, at de kun udleverer information, når NSA kommer med en dommerkendelse.
Endelig blev programmet »Boundless Informant« afsløret. Det giver blandt andet en grafisk repræsentation af omfanget af overvågning i forskellige dele af verden.
Afsløringen af Boundless Informant er kontroversiel, fordi fremtrædende efterretningsfolk over for det amerikanske senat har hævdet, at det var ikke var muligt at sige noget om omfanget af overvågningen af amerikanernes elektroniske kommunikation.
Læs »NSA Prism program taps in to user data of Apple, Google and others” hos The Guardian
Læs »Boundless Informant: the NSA's secret tool to track global surveillance data” hos The Guardian
Læs »Millioner af amerikaneres telefonsamtaler indsamles dagligt« på Modkraft
»Der kan komme folk efter mig«
Snowden har, ifølge eget udsagn, valgt at stå frem, for at øge troværdigheden af hans afsløringer.
–Offentligheden fortjener en forklaring på motiverne hos dem, der afslører det, der sker uden for den demokratiske model, siger han.
Han nærer ingen illusioner om, hvad afsløringerne kan komme til at betyde for ham.
–Jeg kunne blive hentet af CIA, siger Snowden fra Hong Kong, hvor han i øjeblikket har søgt ly fra de hemmelige tjenester, hvis metoder og teknikker han med sin læk har delagtiggjort verden i.
–Vi har har en CIA-afdeling lige om hjørnet og et konsulat her i Hong Kong, og jeg er sikker på, at de alle sammen får travlt i den kommende uge. Og den frygt jeg har, kommer jeg til at leve med resten af mit liv, uanset hvor langt dét bliver, udtaler whistlebloweren til The Guardian.
Læs også »FBI kræver bagdør til sociale netværk« på Modkraft.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96