Fagforeningsfolk opfordrer til solidaritetsaktioner med de lockoutede lærere - men erkender, at der sker for lidt i de privatansattes fagforeninger.
Fem fagligt aktive fagforeningsfolk, der i midten af marts deltog i en europæisk arbejderkonference i Tarragona i Spanien, har udsendt en opfordring til at sympatikonflikte i solidaritet med de lærere, som er lockoutet af Kommunernes Landsforening og Finansministeriet.
De fem fagligt aktive, der alle kommer fra fagforeningen 3F, peger på, at udviklingen i hele Europa bevæger sig i en retning, hvor »den frie forhandlingsret på arbejdsmarkedet [er sat] ud af spillet«.
De opfordrer til, at både offentligt og privatansatte igangsætter sympatikonflikter med lærerne, at fagforeninger trækker underskrifter på indgåede overenskomster tilbage, og at den samlede fagbevægelser mobiliserer sine medlemmer til støtteaktioner for lærerne.
Ole Nors, en af forfatterne til opfordringen og hovedbestyrelsesmedlem i 3F, siger til Modkraft, at solidariteten med lærerne ikke kun handler om de offentligt ansattes arbejdsvilkår:
– Hvis lærerne lider nederlag nu, kan vi se frem til, at også arbejdstidsbestemmelser i de private virksomheder vil komme under angreb ved overenskomstforhandlingerne næste år, siger han.
Han erkender dog over for Modkraft, at sandsynligheden for, at opfordringen vil blive taget op bredere i fagbevægelsen, ikke er særlig stor.
– Jeg er ked af at sige det, men der sker alt for få solidaritetsinititativer med lærerne i de privatansatte fagforeninger. Jeg vil selv tage spørgsmålet op på et hovedbestyrelsesmøde i 3F på torsdag, men jeg kender ikke til andre initiativer til at bakke lærerne op blandt de privatansatte.
Hvorfor er der så få udmeldinger fra de privatansattes fagforeninger i forhold til lærerkonflikten?
– Det er vel en blanding af politisk berøringsangst over for EU og ubehag ved kritik af en socialdemokratisk ledet regering fra dele af fagbevægelsen. Men EU's udvikling med finanspagt, sixpack mv. lægger nogle meget stramme rammer for, hvad der kan forhandles hjem - i første omgang i den offentlige sektor, men siden også i den private, siger han.
Det er vel ikke noget, EU direkte blander sig i?
– Måske ikke i første omgang - her i Nordeuropa. Men det er faktisk det, Trojkaen [EU, Den Internationale Valuttafond, Den Europæiske Centralbank, red.] har dikteret i Sydeuropa, også for privatansatte. Det er vel heller ikke utænkeligt, at arbejdsgiverne næste år kan finde på at læne sig tilbage og nægte at forhandle ud fra en forventning om et regeringsindgreb. Det kan vi jo kun gisne om - men det ser jo ud til, at regeringen og Corydon er uden skrupler, når det handler om at tilsidesætte de frie forhandlinger.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96