Sultestrejke gav gennemslagskraft og forenede kurdere og tyrkere i Danmark, mener søster til sultestrejkende kurder. Tyrkisk regering kunne ikke ignorere aktionen på grund af omfanget, mener Serdal Benli, SF.
Lørdag den 17. november sluttede en kurdisk-tyrkisk sultestrejke efter 68 dage. Det skete efter appel fra den fængslede kurdiske leder Abdullah Öcalan fra Kurdistans Arbejderparti, PKK.
De sultestrejkende har krævet løsladelse af PKK-lederen Abdullah Öcalan og »en demokratisk og fredelig løsning af det kurdiske spørgsmål«.
Det var Abdullah Öcalans bror, Mehmet Öcalan, der har fungeret som talsmand for den fængslede PKK-leder i forhold til de sultestrejkende. Det alene betragtes i kurdiske kredse som en sejr, da de tyrkiske myndigheder har nægtet de to brødre at mødes.
»I kan uden tøven stoppe jeres sultestrejke nu. Den var meget betydningsfuld. Sultestrejken nåede sit mål,« lød opfordringen blandt andet fra Abdullah Öcalan til de sultestrejkende lørdag den 17. november.
Læs Ôcalans appel i artiklen »Hunger Strikes Ended on Day 68« hos bianet.org
Ud af de omkring 700 sultestrejkende er 520 indsatte i et højsikkerhedsfængsel i byen Izmir.
Fangerne her sluttede først sultestrejken efter at have konsulteret deres advokat og indbyrdes diskussioner, oplyser Gülsun Celik, søster til en af de sultestrejkende, til Modkraft:
– Der var diskussion, fordi de tyrkiske myndigheder ville føre de sultestrejkende til behandling iført håndjern. Det ville de ikke acceptere, siger Gülsun Celik
Gülsun Celik har telefonisk kontakt med sin bror en gang om ugen, oftere er det ikke tilladt.
Sultestrejken har samlet tyrkiske og kurdiske kredse i Danmark, fortæller Gülsun Celik.
– Flere tyrkiske og kurdiske foreninger i Danmark er gået sammen om en brevprotestaktion. Det er nyt, at kampen for rettigheder til kurdere når så bredt ud, siger hun.
Også demonstrationer i Tyrkiet, bl.a. i Istanbul, har samlet både tyrkiske og kurdiske demonstranter. Internationalt har sultestrejke-protesten også givet genlyd. I de fleste større europæiske byer og flere steder I USA har der været protest- og sympatidemonstrationer foranlediget af sultestrejken.
På et nyligt besøg i Tyskland nægtede den tyrkiske premierminister Erdogan at besvare spørgsmål om sultestrejkeaktionen, ligesom den tyrkiske udenrigsminister er udvandret fra et møde i Tyskland i forbindelse med spørgsmål om sultestrejken og kurdernes rettigheder.
Serdal Benli, byrådsmedlem for SF i Gladsaxe og eksilkurder, vurderer at de internationale reaktioner på sultestrejken, der bl.a. har været dækket af BBC og CNN, indenrigspolitisk har sat den tyrkiske regering under pres.
– Alene sultestrejkens omfang har betydet, at de tyrkiske myndigheder ikke kan ignorere den, siger han til Modkraft.
En tyrkisk lægeforening har efter sultestrejkens afslutning opfordret myndighederne til at være omhyggelige med behandlingen af de sultestrejkende, da de er hårdt medtagede.
Læs artiklen »Hunger Strikers in Need of Extreme Care for Recovery« hos bianet.org
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96