Mens vi venter på afgørelsen af de mundtlige forhandlinger i sagen om sigtelser af 10 kurdiske mænd, efter § 114 b – operation Badman, ”for at have indsamlet penge til kurdiske formål”, med endnu to møder, 26. og 30. oktober kl. 13 i Østre Landsret, fortæller Ayhan Sütcü, aktiv frivillig i det kurdiske miljø i Danmark gennem mange år, hvordan sagen rør’ ham:
”Domstolen er ved at finde ud af, om sigtelserne kan fastholdes, men jeg er allerede grædefærdig – på trods af at min farmor altid sagde, at mænd aldrig græder. Jeg vil være foran retsbygningen i Bredgade, fuld af håb om frifindelse af den gamle mand og hans studenter.
Syv kurdiske mænd i alderen 27-71 år er anholdt og varetægtsfængslede for at indsamle penge.
Størstedelen af de fængslede er kendte og afholdte personer i indvandrer- og flygtningemiljøer.
Især er den 71-årige et kapitel for sig.”
Billedtekst: I kurdiske miljøer verden over er der altid pengeindsamlinger i gang med formålet at støtte trængte kurdere, fx da et jordskælv ramte Wan, blev der indsamlet over 300.000 kr i Danmark, foto:lilsim
”Med stille tårer føler jeg med den gamle mand, mens jeg prøver at skrive upåvirket om den hårde behandling, den 71-årige gennemlever lige nu.
I omkring 20 år har han været en ret afholdt politisk flygtning.
Mit første møde med ham var, da han kom med en flok drenge i et socialt boligbyggeri i København, midt i 90`erne, og ville lave et fodboldhold. Han deltog i alle kampe, træningstimer og aktiviteter.
Politisk var han inspireret af De Grønne fra Tyskland, som forkæmper for beskyttelse af miljø og menneskerettigheder.
For mange unge i København har han været en sand lærermester, der næsten hver dag gik ud på opsøgende arbejde hos foreninger og den slags.
Han har tit givet udtryk for sin taknemmelighed overfor Danmark, selvom hans drøm er at vende tilbage til Tyrkiet, når der er opnået demokrati.
Vi er mange, der føler sympati med denne ældre flygtning, og håber at se ham frifundet snarest.”
”Sagen kan og må være en anledning til at spørge: - Hvorfor forhandler Tyrkiet ikke fred med oppositionen, fx med BDP og deres 36 parlamentsmedlemmer?
Så længe der er massive krænkelser af menneskerettighederne i Tyrkiet, vil politiske flygtninge i Vesten følge frihedskampen dér tæt på.
Guerillasoldaterne lever ikke af luft alene. Derfor er den eneste løsning, at de militante kurdere deltager i det politiske liv i Tyrkiet. Måske det kan sætte skub i demokratiet og kvindefrigørelsen.
Det er vores fælles ansvar, at Tyrkiet som medlem af Nato overholder demokratiets regler. På vej til fuldt medlemskab af EU, må Tyrkiets religiøse/nationalistiske regering hurtigst muligt gå i dialog med alle politiske partier i Tyrkiet og dermed forlade den nationalistiske enegang.
Som liberal politisk overbevist går jeg ind for at alle skal ligestilles overfor lovgivningen, men sådan som lovgivningen er nu, er der et par punkter, som vi bør tage hensyn til i denne sag: De varetægtsfængslede personer har aldrig været for fare for demokratiet i Danmark eller i andre EU-lande.
Kan man forestille sig, at de mange krænkelser af menneskerettighederne i Tyrkiet er roden til det hele?”
Ayhan Sütcü, 50 år, er mangeårig aktiv i kurdiske sammenhænge i Danmark og selvstændig næringsdrivende i Nordsjælland.
Netop i disse dage arbejder han på højtryk for at indsamle penge til kurdiske flygtninge i Syrien ved at invitere til en 2-retters støttemenu i Restaurant Regnbuen i Frederikssund, søndag 29. oktober klokken 17. Middagen indeholder også et program med taler af Klaus Markussen (Hillerød Venstres borgmesterkandidat), Huseyin Deygu - journalist og med digtoplæsning af Niels Hav, Jens Overbye på guitar og Osman Sari på sang.
Læs mere om støttemiddagen på Restaurant Regnbuen hos Jiyan.dk
Læs om underskriftsindsamlingen ”LØSLAD POLITISK AKTIVE KURDERE NU!”