Flere initiativer sætter fokus på udfaldstruede dagpengemodtagere og stiller krav til årets finanslov – arbejdsløse vil dratte om på Københavns Hovedbane, og hjemløse vil flankere demonstration med papkasser.
Søndag den 23. september kl. 11.59 vil omkring to hundrede mennesker dratte om på Københavns Hovedbanegård. Årsagen er et ildebefindende på grund af ændrede dagpengeregler, der træder i kraft ved årsskiftet.
- Vi vil med massefaldet sætte billeder på de tusindvis af mennesker, der fra årsskiftet falder ud af dagpengssystemet, siger Camilla Gregersen, der er initiativtager til happeningen og medlem af bestyrelsen i Dansk Magisterforening til Modkraft.
- Aktionen vil blive optaget på video, lagt ud på YouTube og distribueret rundt til politikere, fortæller hun.
Massefaldet er kun et af flere faglige og politiske mobiliseringer frem mod Folketingets åbning og i relation til efterårets finanslovsforhandlinger.
I ugen op til åbningen vil faglige tillidsfolk og fagforeningsrepræsentanter forsøge at præge efterårets politiske dagsorden med et landsdækkende tillidsmandsmøde. Og den 2. oktober, Folketingets åbningsdag, vil der være folkemøde og marked i Aarhus og demonstration flankeret af papkasser på grund af faren for hjemløshed i København.
Fredag den 28. september afholdes et landsdækkende tillidsmandskonference i Metal Hovedstadens lokaler i København.
Mødet er indkaldt i forlængelse af faglige møder, der blev holdt i Horsens og København i forsommeren op til og efter, at de såkaldte trepartsforhandlinger på finansminister Bjarne Corydons initiativ brød sammen.
Anledningen var uro i fagbevægelsen over planerne om at forlænge arbejdstiden.
Konferencen består af både faglig debat, ekspertoplæg og dialog med folketingspolitikere fra regeringens parlamentariske grundlag.
- Tillidsmandsmødet skal bruges til at overbevise politikerne om, at der er brug for et sikkerhedsnet til de langtidsledige, som er ved at falde ud, siger Peter Kay Mortensen, formand for LO Storkøbenhavn, i en pressemeddelelse.
- Dengang, man lavede dagpengereformerne med halvering af perioden og fordobling af optjeningsperioden, var det en anden tid. Nu er jobbene der ikke, derfor må der gøres noget, siger Peter Kay Mortensen.
- Udover at sikre, at de langtidsledige ikke falder ud, så handler det først og fremmest om at få skabt nye grønne job, siger han
Læs mere om konferencen i Modkrafts kalender.
På åbningsdagen for Folketingsåret er der indkaldt til et »Fælles fagligt folkemøde« i Mølleparken i Aarhus Midtby. Der vil dagen igennem være et marked og flere happenings, der ender ud i et fælles program fra 15.30 til 17.00 med taler og underholdning. Hovedkravet til finanslovsforhandlingerne lyder på flere job og mere uddannelse – ikke flere fattige
Folkemødet støttes blandt andet af LO Aarhus og flere lokale fagforeninger, lejerbevægelse og uddannelsesorganisationer.
Læs mere om Fælles fagligt folkemøde på Facebook
I København er der samme dag klokken 16 demonstration fra Rådhuspladsen til Christiansborg under overskriften »Ja til velfærd og tryghed - nej til forringelser og nedskæringer«.
Initiativet til demonstrationen er taget uden om den traditionelle fagbevægelse, men støttes af flere fagforeninger, klubber og arbejdspladser.
- Vi havde sådan set helst set, at demonstrationen var arrangeret af den traditionelle fagbevægelse. Det har mange forsøgt at prikke til den for tage initiativ til siden foråret, siger Jonathan Simmel, en af initiativtagerne af demonstrationen, til Modkraft.
- Men da fire hovedorganisationer for et par uger siden opgav planerne af frygt for ikke at kunne mobolisere bredt nok, tog et aktivistnetværk over, siger han.
Hvad er succeskriteriet for demonstrationen?
- Det er først og fremmest at samle de mennesker, der bliver berørt af nedskæringer og forringelser. Ikke kun for at sætte fokus på problemerne, men også for at udvikle talerør for de udsatte grupper. Så er det lidt mindre vigtigt, hvor mange der præcis kan komme til demonstrationen, siger Jonathan Simmel.
Hør Jonathan Simmel agitere for demonstationen den 2. oktober:
Demonstrationen kræver blandt andet dagpenge- samt fleksjob- og fortidspensionsforringelser taget af bordet. Der er arrangeret bustransport fra Odense til demonstrationen den 2. oktober.
Demonstrationen fra Rådhuspladsen til Christiansborg Slotsplads vil blive flankeret af omkring 100 papkasser, der vil blive beboet af hjemløse.
- Det sker for at illustrere konsekvenserne af regeringens politik. For vi kan meget vel komme til at opleve flere hjemløse i København, hvis dagpengeperioden ikke forlænges, siger Anna Rytter på en video til fordel for demonstrationen den 2. oktober.
Initiativet med at opsætte papkasser støttes blandt andet af hjemløse, der er gået i gang med at uddele løbesedler til fordel for aktionen sammen med hjemløsebladet Hus Forbi.
Hør Anna Rytter argumentere for demonstration og papkasseaktion:
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96