Annonce

Krisepolitik
23. juni 2015 - 0:59

Tunge skygger over Brasilien

Latinamerikas engang stærkeste økonomi glider stadigt hurtigere ind i krisen.

Blot et halvt år efter at den tidligere byguerilla - aktivist Dilma Rousseff blev genvalgt som Brasiliens præsident, tegner der sig et dystert billede for Brasiliens fattige.

Økonomiske eksperter regner med en samlet produktivitets tilbagegang på 1,2 procent og en inflationsrate på 8,47 procent.

Det er første gang i 10 år, at den ekstreme fattigdom i Brasilien igen er stigende. Ifølge det internationale tyske forskningsinstitut Ipea er antallet af ekstremt fattige i Brasilien steget med 3,68 % til 10,4 millioner mennesker i perioden 2012 til 2014. (Svarende til 5,5 procent af i alt 202 millioner indbyggere).

Billede: Gadebørn i Rio de Janeiro

Som reaktion på krisen vedtog regeringskoalitionen under ledelse af præsident Dilma Rousseff fra ’Arbejderpartiet’  (Partido dos Trabalhadores - PT), at spare ca. 155 milliarder kroner i de offentlige udgifter.

Dette betyder bl.a. nedskæringer i arbejdsløsheds- understøttelsen, i de offentlige investeringer i sundheds – og uddannelsesvæsen samt en reduktion i det førhen lovede statslige boligprogram.

Flere politikere fra partiets venstrefløj advarer mod, at den nye kurs er ”en leg med ilden” og ”unødvendig”.  Dilma Rousseff forsvarer hendes regerings krisepolitik med det sædvanlige erhvervsorienterede mantra, at ”indskrænk- ningerne er nødvendige, for at det igen kan føre til vækst”. 

Billede: Brasilien, maj/juni 2015: Mangfoldige protester mod regeringens asociale nedskæringer.

De sociale bevægelser, fagbevægelsen og store dele af landets venstreorienterede opposition har nu i flere uger mobiliseret mod den højreorienterede offensiv, der gennemsyrer landets parlamentariske institutioner. Den 29. maj 2015 demonstrerede således titusinder overalt i landets storbyer imod regeringens borgerlige krisepolitik.

De progressive dele af fagbevægelsen er ved at planlægge sammen med de sociale bevægelser en landsdækkende generalstrejke. Brasiliens arbejderklasse forbereder sig til et hedt efterår.

 

Redaktion: 
Emneord: 

Annonce