Annonce

Udland
6. marts 2014 - 14:13

Russiske NGO'er kæmper mod 'agent'-stempel

Menneskerettighedsorganisationer, NGO'er og LGBT-initiativer i Rusland går rettens vej for at undgå, at blive stemplet som »udenlandske agenter«.

En lov mod 'udenlandsk agentvirksomhed' vedtaget i Rusland i 2012 har alvorlige konsekvenser for græsrodsbevægelser og andre NGO'er, der arbejder for menneske-, kvinde- og LGBT-rettigheder i landet.

Som følge af den kontroversielle lov er flere tusinde organisationer, som modtager penge fra udlandet, blevet pålagt, at lade sig registrere som 'udenlandske agenter'.

Det nægter flere grupper at gøre, hvilket har udløst en bølge af retssager.

En gennemgang af sagerne foretaget af menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch viser, at adskillige organisationer og initiativer, som nægter, at lade sig registrere er blevet idømt store bøder og i nogle tilfælde er blevet tvunget til at stoppe deres arbejde.

At loven rammer NGO'er så hårdt er ifølge Amnesty International ikke overraskende – det er faktisk hele idéen, mener menneskerettighedsorganisationen.

– Loven om 'fremmede agenter' er designet til at stigmatisere og miskreditere NGO'er involveret i menneskerettighedsarbejde, valgovervågning og andet kritisk arbejde. Loven giver mulighed for at give bøder til og lukke kritiske organisationer og stoppe finansieringen af dem, siger John Dalhuisen fra Amnesty International.

Myndighedernes offensiv bliver dog også mødt med modstand.

Flere af de berørte NGO'er har således fået medhold i klager over loven ligesom 13 rettighedsorganisationer har anlagt sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for at få underkendt indgrebene, skriver Human Rights Watch.

Læs artiklen »Russia: “Foreign Agents” Law Hits Hundreds of NGOs: Updated March 5, 2014« hos Human Rights Watch.

Læs artiklen »Russia: A year on, Putin’s ‘foreign agents law’ choking freedom« hos Amnesty International.

Redaktion: 

Annonce