Annonce

Oppositionen i ”Syriza”
20. august 2015 - 20:47

”Partiet har lavet sin egen fælde“

Kostas Isychos (58 år) er medlem af det græske venstrefløjsparti 'Syriza's parlamentsgruppe. Han er en af de kritikere, som mener, at partiets aktuelle kurs er forkert.

I et interview med det tyske dagblad ”Die Tageszeitung – taz” , fastholder Kostas Isychos, at der findes alternativer til EUs asociale spareprogram. Han er medlem af fraktionen ”Venstreplatform”  indenfor Syriza.

Billede: Vedvarende protester mod EU-institutionernes sparepolitik

  •  Er en splittelse af Syriza kun et spørgsmål om tid?

Kostas Isychos: Syriza befinder sig i en vanskelig situation, der er helt usædvanlig for en radikal venstre- orienteret størrelse: Partiet har stillet sig selv en fælde og indgår nu i den kreds af partier, som efter valget siger noget andet, end de sagde før valget.

Partier som først efter valget opdager den politiske realisme, kommer ikke uden om den kendsgerning, at det mister troværdighed – særligt i humanitære krise- situationer som nu.

For at svare på spørgsmålet så konkret som muligt: Man kan ikke forudsige den nøjagtige dato for en mulig skils- misse. Sikkert er dog, at ”Venstreplatformen” ikke vil indgå nogen form for kompromis med de system- konforme, borgerlige partier.

  • Du tilhører ”Venstreplatformen”, kritiserer sparepolitikken og det, som du kalder ”skilsmissen mellem Syriza og befolkningen”. Repræsenterer du med denne kritik flertallet i Syriza eller kun et mindretal?

Kostas Isychos: Det er svært at sige, fordi partiets ledende udvalg pt. ikke afholder møder. Der burde egentlig også indkaldes til et landsmøde, før man accepterer spare- politikken. Jeg er sikker på, at der er medlemmer, som  føler sig ignoreret. Men jeg håber på, at de vil have udholdenhed og stædighed nok til at lægge en ny kurs.

  • En ny partikongres er allerede blevet annonceret, eller?

Kostas Isychos: Ja, men den finder først sted, når forhandlingerne med kreditorerne er afsluttet og de første sparekrav allerede er blevet godkendt. Som regel har en sådan partikongres ingen særlig værdi, udover at tage højde for de indre anliggender i partiet selv.

  • Er dette udsagn også en kritik af Syriza partiledelse?

Kostas Isychos: Ja. Jeg mener, at partiledelsen burde beholde helhedsblikket på partiet og dets politiske programmatik i de forgangne fem år.

  • Alexis Tsipras hævder, at der ikke findes noget alternativ til en aftale med kreditorerne, fordi der ikke er nogen alternativ finanseringskilde til rådighed. Passer det?

Kostas Isychos: Nej. Så enkelt kan jeg ikke affinde mig med denne “There is no alternative“ – teori. Den stammer fra Margaret Thatcher og kan ikke uden videre overtages af en venstrefløjsregering.

Den som ønsker alternativer, arbejder også intenst på at muligøre sådanne alternativer. Det har Syrizas parti- ledelse ikke gjort. Selvfølgelig var det vores mandat at finde løsninger indenfor Euroen, men skulle ikke være en hindring for at søge efter mulige alternativer.

Billede: Suppekøkken for alle  i Athen

  • Du har gentagne gange betegnet ”en produktiv genopbygning af Grækenland” som et alternativ. Hvordan skal det konkret foregå ?

Kostas Isychos: For mig er det det vigtigste spørgsmål. En regering, der frasiger sig sparediktaterne og følger sin egen strategi, skulle efter min mening satse på landbrug, søhandel, turisme, vedvarende energikilder og eksport- orienteret, mindre ressourcekrævende industri. Det kan naturligvis ikke realiseres fra i dag til i morgen og det kræver meget selvbevidsthed.

  • Og hvad nu? Vil Tsipras-regeringen stille et tillidsvotum i parlamentet og kommer det til nyvalg – eller bliver tillidsvotummet skubbet ud i fremtiden?

Kostas Isychos: Regeringen har ikke lagt kortene på bordet. Tilsyneladende leder den desperat efter muligheder for at få vedtaget flere af de sparekrav, som kreditorerne har pålagt dem som forudsætning for den næste kredittransfer. Dermed glider befolkningen og dens behov i baggrunden.

Kostas Isychos, 58 år, er Syriza-parlamentariker og medlem af fraktionen ”Venstreplatform“ i partiet. Han er født i Argentina og vokset op i Canada.

 UPDATE

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, trækker sig fra sin post. Det oplyser en embedsmand fra regeringen ifølge nyhedsbureauet Reuters. Embedsmanden meddeler samtidig, at der skal afholdes nyvalg i landet d. 20. september 2015 ...

   Relateret

 

Redaktion: 
Emneord: 

Annonce