Annonce

Valget i Portugal
5. oktober 2015 - 22:26

Konservative forbliver stærkeste kraft – fremgang for venstrefløjen

Ved valget i Portugal søndag d. 4. oktober 2015 blev den konservative regeringskoalition ”Portugal à Frente”  igen den stærkeste kraft i parlamentet.

Siden 2011 har Portugal været regeret af en centrum-højre koalition under ministerpræsident Pedro Passos Coelho, som har iværksat en meget rigoros nedskæringspolitik.

  • Billede: En af de mange faglige protest- demonstrationer i Lissabon vendt mod Coelho-regeringens neoliberale krisepolitik. Organiseret af Portugals største fagforbund CGTP, også kaldet ”Intersindical”.

Efter optælling af de fleste stemmer stod de to konservative partier til at få omkring 38,8 procent af stemmerne. En klar tilbagegang ift. valget for fire år siden, hvor de opnåede 50 procent af stemmerne.

De tre parlamentariske oppositionspartier – socialdemokratiet og to venstrefløjsalliancer - vandt tilsammen mere end halvdelen af alle pladserne i parlamentet "Assembleia da República" i Lissabon.

De oppositionelle socialister ”Partido Socialista” – PS (Socialdemokratiet),  med Antonio Costa som spids- kandidat fik 32,4 procent af stemmerne og opnåede dermed ikke deres mål om at kunne overtage regeringsmagten.

Tredje pladsen gik til venstrefløjsalliancen ”Bloco de Esquerda” / Venstreblokken (pendant til Enhedslisten) med 10,2 procent af stemmerne, hvilket er det hidtil bedste valgresultat for alliancen.

Fjerdepladsen indtog alliancen mellem en økologisk liste og kommunistpartiet PCP ”Coligação Democrática Unitária“  / Demokratisk Enhedskoalition, som opnåede 8,3 procent af stemmerne.

Ved søndagens valg lå stemmeprocenten på 56,93 – en historisk lav valgdeltagelse.

Statspræsident Cavaco Silva vil i de kommende dage opfordre den stærkeste parlamentariske kraft til at danne regering.

Portugal blev i 2011 bevilget 78 milliarder Euro i støtte fra EU og Den Internationale Valutafond. Efter tre år stod landet i maj 2014 finansielt atter "på egne ben". Hvilket konkret betyder, at landet i 2014 kunne udvise en økonomisk vækstrate på 0,9 procent - samtidig med at en større del af landets befolkning idag har yderst prekære arbejds – og leveforhold.

______________________________________

  • Portugal à Frente: 36,8 procent – 1.979.132 stemmer
    Partido Socialista: 32,4 procent – 1.740.300 stemmer
    Bloco de Esquerda: 10,2 procent  – 549.153 stemmer
    Coligação Democrática Unitária: 8,3 procent – 444.319 stemmer

Kilder: The Portugal News – onlineAlgarve Daily News

_______

Relateret

Modkraft Biblioteket: Nellikerevolutionen, Portugal 1974

 Vægmaleri i Lissabon (1974): MES - "Det Socialistiske Venstres Bevægelse"

Redaktion: 
Emneord: 

Annonce