Annonce

Selskabsskat
30. september 2013 - 17:52

Kendte danske firmaer ejes fra skattely

En omfattende kortlægning foretaget af Ugebrevet A4 viser, at mere end 200 danske selskaber ejes helt eller delvist fra skattely som Bermuda, Gibraltar og Guernsey.

Danske firmaer som Georg Jensen, Bianco Sko og Bornholmerfærgen er blandt de firmaer, der har valgt at eje deres ejerskab fra firmaer i skattely.

Det viser den oversigt, Ugebrevet A4 har udarbejdet med hjælp fra globale selskabsdata fra det hollandske analysefirma Bureau van Dijk.

Firmaerne forsvarer sig med, at det ikke handler om at undgå skat, men derimod at opnå konkurrencefordele. Men ifølge skatteeksperter er der reelt tale om skattespekulation.

Jan Pedersen, professor i skatteret ved Aarhus Universitet, påpeger, at de mange ejerskaber i skattely udgør et alvorligt problem for Danmark, da man kan nedbringer sin indkomst, hvilket betyder, at der er mindre i skattekassen til at betale for skoler, plejehjem, børnehaver, sygehuse og veje.

Ejeren af Bianco Sko, René Piper Laursen, udtaler til A4, at der udelukkende er tale om at opnå konkurrencefordele, da man ikke ønsker at offentliggøre sit skatteregnskab.

Niels Johannesen, lektor i økonomi fra Københavns Universitet, påpeger imidlertid, at dette argument er stærkt tvivlsomt, da diskretionen i skattelyene reelt giver mulighed for at snyde i skat.

Af A4’s opgørelse fremgår det, at to af Englands oversøiske territorier (Bermuda og Gibraltar) er de mest foretrukne skattely, tæt efterfulgt af to asiatiske bystater (Singapore og Hongkong). På fjerdepladsen finder man fyrstendømmet Liechtenstein, som blandt andet huser en række danske familiefonde.

Det vurderes i øvrigt, at antallet af danske firmaer ejet fra skattely reelt er større end de godt 200 navngivne selskaber, som Ugebrevet A4. Det skyldes blandt andet, at nogle danske firmaers rigtige ejere gemmer sig bag flere lag af selskaber, registreret på kryds og tværs af landegrænser.

Læs artiklen »Kendte danske firmaer ejes fra skattely« i Ugebrevet A4  

Se Ugebrevet A4’s skattekort

Redaktion: 

Annonce