Annonce

Nakba-dagen
15. maj 2014 - 16:14

Ilan Pappe: Israel bygger på etnisk udrensning

Israelsk historiker kritiserer det arabiske begreb Nakba, Katastrofe, om fordrivelsen af palæstinenserne i 1948. Israel blev oprettet på baggrund af og fortsætter etnisk udrensning, mener han.

Den israelske historiker Ilan Pappe kritiserede på et møde på Københavns Universitet den 11. maj anvendelsen af det arabiske begreb Nakba, katastrofe, om fordrivelsen af 750.000 palæstinensere og oprettelsen af staten Israel den 15. maj 1948.

Nakba signalerer noget naturskab, mener han, men fordrivelsen af palæstinenserne var planlagt i detaljer og udført af den zionistiske bevægelse.

I stedet for Nakba foretrækker Ilan Pappe begrebet ’etnisk udrensning’ , for det fortæller, at der er ofre for og mennesker bag forbrydelsen.

Etnisk udrensning er desuden et begreb, som er defineret af FN. Og ifølge Ilan Pappe er den etniske udrensning fortsat op til i dag: Blot under nye former: forbud mod at bygger huse, fordrivelsen fra huse og daglige chikaner mod den palæstinensiske befolkning.

Nyttesløse ’fredsforhandlinger’

Når Israel i dag kræver, at palæstinenserne skal anerkende Israel som en jødisk stat, kræver de i realiteten, at man skal anerkende apartheid, argumenterede Ilan Pappe ved mødet.

Man forhandler ikke med en apartheidstat, før denne har indvilget i at afslutte apartheid, sagde han.

Alle fredsforhandlinger siden 1967 har været spild af tid og penge, de har alle ignoreret den etniske udrensning og den zionistiske ideologi som ligger bag oprettelsen af staten Israel. 

Den zionistiske bevægelse vil aldrig frivilligt opgive sin racistiske politik,  sagde han, men den kan blive presset til det:

– Det er da ikke så svært som man ofte gør det til. Måske sker det ikke i min tid, men så i min søns tid, sagde han.

En-statsløsning er vejen frem

Ilan Pappe mener en tostats-løsning stiller sig i vejen ofr et opgør med den etniske udrensning. Han argumenterer i stedet for en en-statsløsning, altså en fælles stat for jøder og palæstinensere, er den eneste vej til fred mellem jøder og palæstinensere.  

– Hvis man accepterer to-statsløsningen, så giver man licens, til at Israel har lov til at være en racistisk stat, sagde Ilan Pappe.

Ilan Pappe har skrevet bogen: Den etniske udrensning af Palæstina, der på dansk er udkommet på forlag Klim, 2012.

Redaktion: 

Annonce