Annonce

Nobels Fredspris
15. oktober 2014 - 15:06

Fredspris til Malala Yousafzai: Socialist, muslim og feminist

Den 17-årige pakistanske kvinderetsaktivist Malala Yousafzai er ikke blot den yngste vinder af Nobels Fredspris nogensinde. Hun er også den første vinder af den fornemme pris, der er både feminist, muslim og socialist.

Den pakistanske aktivist Malala Yousafzai modtager Nobels Fredspris 2014 for hendes kamp imod undertrykkelse af børn og unge, og for hendes kamp for retten til uddannelse til alle børn.

Hun deler prisen, der uddeles til december i Norge, med den indiske aktivist Kailash Satyarthi, der får prisen med samme begrundelse.

Malala Yousafzai blev verdenskendt, da hun overlevede et attentat i 2012 begået af den fundamentalistiske Teleban-bevægelse, der ønskede at stoppe hendes kampagne for at få kvinder til at tage uddannelse.

Hun er siden blevet et symbol på muslimske kvinders kamp for retten til uddannelse.

Mindre kendt er det, at hun også er socialist. 

Læs artiklen »The Two Most Important Things About Malala Yousafzai That Everyone Seems to Ignore…« hos Political Blindspot. (fra 2013).

Se indslaget »Socialist City Councilmember on Nobel Prize Winner Malala Yousafzai: "Socialism is the Only Answer"« hos Democracy Now.

Se dokumentarprogrammet »Malala Yousafzai Story: The Pakistani Girl Shot in Taliban Attack« lavet af New York Times.

Se links på tidslinjen 10. oktober 2014 hos Modkraft Biblioteket.

Redaktion: 

Annonce