Annonce

25. april 2014 - 14:35

Edward Snowden inviteres til høring i Folketinget

Enhedslisten og Uffe Elbæk har taget initiativ til at den amerikanske whistleblower Edward Snowden inviteres til høring i Folketingets retsudvalg. Det sker efter at et folketingsflertal har afvist at give manden opholdstilladelse.

Et flertal i Folketinget har fredag den 25. april afvist at give opholdstilladelse i Danmark til den amerikanske whistleblower Edward Snowden.

Han befinder sig et ukendt sted i Rusland efter han sidste år via flere store internationale medier afslørerede sin tidligere arbejdsgiver, den amerikanske efterretningstjeneste NSA's masseovervågning af borgere i hele verden.

Men fredagens folketingsdebat viser dog ifølge Enhedslisten, at et flertal på Christiansborg anerkender, at Edward Snowden har rejst en relevant debat om overvågning.

Derfor tager partiet sammen med den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk nu initiativ til at Edward Snowden inviteres til høring i Folketingets retsudvalg.

– Jeg er dybt skuffet over at et flertal i Folketinget i dag har afvist at give whistlebloweren Edward Snowden opholdstilladelse i Danmark, men det er glædeligt at der er bred anerkendelse af at Snowden har rejst en vigtig debat. Derfor vil vi nu invitere Snowden til høring om masseovervågning i Folketingets retsudvalg, siger Enhedslistens menneskerettighedsordfører, Nikolaj Villumsen, i en pressemeddelelse sendt til Modkraft.

Han uddyber samme sted:

– Tidligere har Snowden deltaget i lignende høringer i EU-parlamentet og Europarådets parlamentariske forsamling. Med en høring i Folketinget håber vi at få løftet sløret for omfanget af masseovervågning i Danmark. Jeg tror rigtig mange danskere deler vores bekymring for vores privatliv og ønsker at få opklaret hvad der er op og ned i sagen.

– Jeg forventer selvfølgelig at der vil være opbakning til at få en afklaring fra resten af Folketingets partier. Der er en god tradition for at afholde høringer i retsudvalget hvis et parti ønsker det. Den tradition bør selvfølgelig opretholdes – også når det handler om at blive klogere på den amerikanske efterretningstjenestes overvågning i Danmark.

Læs artiklen »Underskriftindsamling: Giv Snowden asyl i Danmark« hos Modkraft.

Redaktion: 

Annonce