Annonce

Tyrkiet
26. marts 2014 - 23:55

Domstol forkaster Erdogans Twitter-forbud

Ifølge den tyrkiske TV-kanal NTV har en tyrkisk domstol onsdag, d. 26. marts besluttet, at telekommunikationsmyndighederne skal frigive den spærrede onlinetjeneste for Twitter.

Den tyrkiske ministerpræsident Recep Tayyip Erdogan har lidt et juridisk nederlag i hans regerings forsøg på at spærre Twitter-kommunikationen. Kun seks dage efter regeringens Twitter-forbud har en forvaltningsdomstol i hovedstaden Ankara igen ophævet dette forbud.

Viceregeringschef Bülent Arinc meddelte efter doms- afsigelsen, at telekommunikationsmyndighederne vil efterkomme denne afgørelse, så snart man har modtaget den skriftlige begrundelse.

Søndagens kommunalvalg

I Tyrkiet er der kommunalvalg på søndag den 30. marts 2014. Dette valg bliver et politisk barometer for stemningen i landet. Erdogan og hans islamistisk-konservative regeringsparti AKP er stærk presset på grund af aktuelle korruptionsanklager.

Blandt andet blev en telefonaflytning, hvor Erdogan snakkede om et honorar for udført tjeneste, videregivet på Twitter. Ifølge tyrkiske kommentatorer var dette udløseren af forbuddet mod Twitter.  

Mange tyrkere formåede at undvige denne spærring:  Således har hundredetusinder internetbrugere installeret en såkaldt VNP-data-tunnel. Umiddelbart efter regeringens blokade, har antallet af Twitter-brugere ifølge anonymiseringsnetværket ”Tor” fordobbelt sig.

Efter at myndighederne svarede igen med at udbygge blokaden, blev antallet af daglige tweets ifølge dagbladet "Hürriyet Daily News" halveret til omtrent 750.000.

Iagttagere regner med, at Twitter-blokaden atter bliver ophævet i løbet af weekenden.

Kilder: Det tyske dagblad Frankfurter Rundschau og det tyrkiske dagblad "Hürriyet Daily News" 

  • Billede: Protester i Istanbul mod Erdogans Twitter-forbud

 

Redaktion: 

Annonce