Kort efter avisen Arbejderen tirsdag afslørede dele af en hemmeligholdt rapport om operation Green Desert i Irak, offentliggjorde Hærens Operative Kommando (HOK) hele rapporten. Den har ellers været hemmeligholdt de sidste 16 måneder af hensyn til »rigets forsvar.«
Under operation Green Desert tog danske soldater civile irakere til fange, og overlod dem angivelig til mishandling i irakiske sikkerhedstroppers varetægt.
Rapporten er en trusselsvurdering, skrevet af den ansvarlige efterretningsofficer tre dage før operationen. Den viser ifølge Arbejderen, at forsvaret på forhånd var klar over, at der ville være uskyldige irakiske civile til stede i målområderne.
HOK skriver i den pressemeddelelse, der ledsagede offentliggørelsen, at rapporten viser, at målenes strategiske værdi retfærdiggjorde operationen.
Se Arbejderens »Afsløring af Irak-skandalen«.
Den 25. november 2004 ledte oberst John Dalby næsten 1000 danske, britiske og irakiske soldater ind i den irakiske by Az Zubayr, i det sydlige Irak. Målet var at fange en oprørsleder, flere al Qaeda-folk, oprørere fra Fallujah og en gruppe vejsidebombere.
Under operationen blev 36 uskyldige civile irakere taget til fange, og udleveret til de irakiske sikkerhedsstyrker. De blev efter eget udsagn udsat for mishandling og tortur. Alle blev senere løsladt uden sigtelse eller dom.
23 af dem har siden lagt sag an mod Danmark for medvirken til tortur og mishandling. Ifølge torturkonventionen er det forbudt at overlevere fanger, hvis der er risiko for tortur.
Advokat Christian Harling, der repræsenterer irakerne, har tidligere forsøgt at få adgang til rapporten, men blev nægtet aktindsigt af sikkerhedshensyn.
Det fremgår af den nu offentliggjorte rapport, at forsvaret har vidst at der vil være uskyldige civile i målområdet. Rapporten viser også, at hæren troede, at der ville være vigtige mål i byen, men det understreges samtidig, at informationerne stammer fra en enkelt kilde, og ikke kunne bekræftes fra anden side.
Kilden fremhæves i en efterfølgende rapport som mindre troværdig. Den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard der udfærdigede rapporten, anbefalede efter eget udsagn, at man ikke gennemførte operationen.
Læs artiklen »Target Folder blev hemmeligholdt i retssag« hos Arbejderen.