Annonce

Nordsyrien
23. oktober 2014 - 14:06

Angriber IS-jihadister Kobanê med giftgas?

Indbyggere i Kobane beretter om åndedrætsbesvær og besvimelsesanfald. Symptomerne tyder på, at der er blevet indsat kemiske våben.

  • Billede: Kurdiske fightere fra YPG-militsen i forsvarskamp for Kobanê

Natten fra tirsdag til onsdag 22.10.2014 har jihadisterne fra Islamisk Stat (IS) muligvis angrebet Kobane med kemiske våben. Sådan lyder beretningerne fra de kurdiske YPG - 'folkeforsvarsenheder', der forsvarer byen.

En af lederne fra det kurdiske ’Demokratiske Unionsparti' - PYD (det forbudte 'Kurdiske arbejderparti' PKKs søsterorganisation i Syrien), Asya Abdullah udtaler til ”Kurdisk centrum for offentlighedsarbejde Civaka Azad” i Tyskland, at mange mennesker i Kobane klager over åndedrætsbesvær, hududslæt og besvimelsesanfald.

Symptomerne tyder på, at der er blevet indsat kemiske våben. Om det virkelig drejer sig om giftgas, er endnu uklart. I Kobane har man ikke de fornødne tekniske midler til at kunne undersøge det.

Overfor BBC-korrespondenten Jenan Loussa har en læge fra Kobane telefonisk bekræftet de nævnte tilfælde. Han sagde desuden, at man endnu ikke med sikkerhed kan konkludere, at der er tale om giftgas. De sårede skal nu bringes til et hospital i Tyrkiet, hvor de vil blive undersøgt, så det kan fastslås, om de er ofre for kemiske våben.

IS-angreb fra tre sider

Samtidigt hermed er IS igang med at koncentrere deres styrker omkring Kobane. De vil endnu engang forsøge at erobre byen, trods kurdernes ihærdige modstand.

I en livetransmission under et solidaritetsmøde i Istanbul sagde borgmesteren i Kobane, Enver Muslim, at IS nu igen angriber byen fra tre sider. IS-militser er stadig tilstede i to dele af det østlige Kobane.

  • Billede: Kobanes borgmester Enver Muslim (i midten)

Enver Muslim bekræftede, at USA luftvåben har kastet 28 våbenpakker ned til kurderne fra luften, og takkede for det. Men kurderne i Kobane har brug for endnu flere våben og endnu mere ammunition for at kunne kæmpe videre.

De kurdiske peshmerga-militser fra Irak udebliver

Der hersker også uklarhed om den proklamerede indsats af irakisk-kurdiske peshmergas for at støtte de kurdiske kæmpere i Kobane.

Den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu siger, at Tyrkiet er indforstået med, at de irakiske peshmergas rejser gennem tyrkisk territorium til Kobane – blot er der et par detaljer om rejseruten, der skal fastlægges.

Borgmesteren i Kobane udtaler via Skype, at der endnu ikke er indtruffet en eneste peshmerga i byen. Han betonede desuden, at de foretrækker, at der etableres en korridor over tyrkisk territorium til de øvrige kurdiske 'kantoner' i det nordlige Syrien. Her er der masser af kurdiske kæmpere, som straks vil tilslutte sig modstandskampen i Kobane, hvis de får mulighed for det.

IS proklamerer den totale udryddelse af yazidierne i Nordirak

Ifølge meldinger fra Irak er de yazidiske kurdere i Sindshar-området igen blevet angrebet af IS-militser, der nu belejrer stedet og bjergene i egnen. I propaganda videoer forkynder IS-talsmænd, at deres plan er den "fuldstændige tilintetgørelse af alle yazidiere"  i Nordirak.

(Kilde: Det tyske dagblad 'Die Tageszeitung-taz', d. 22. oktober 2014)

 

Redaktion: 
Emneord: 

Annonce