Annonce

København
27. oktober 2014 - 14:04

200 i demonstration imod racisme: Læs hvorfor her

Netværket 'Racismefri By' og foreningen 'SOS mod Racisme' afholdt søndag den 27. oktober demonstration i København med parolen »Vi står sammen mod racisme og splittelse«. Omkring 200 mennesker deltog i arrangementet, der samtidig var et forsøg på at styrke 'racismefri by'-netværket. Læs grundlaget for demonstrationen her.

Læs det politiske grundlag for demonstrationen herunder.

Se videoindslag fra demonstrationen lavet af KPnetTV her.

Politisk grundlag for demonstrationen.

Om den politiske baggrund for Racismefri By og den antiracistiske demonstration den 27. oktober:

Den 27. oktober har Racismefri By taget initiativ til en antiracistisk demonstration efter vi har set hvordan racismen siden i sommers har taget til. Vi ønsker at flere organisationer, netværk og enkeltpersoner bliver aktive mod racismen. Vi har brug for at svare igen mod racisme, fremmedhad og splittelse. 

Racismen er blevet værre.

Gennem de sidste 10-15 år – måske mere – har vi set hvordan racismen og islamofobien er blevet værre og værre i Danmark. Der er blevet skabt et giftigt racistisk miljø hvor grænsen for ”hvad man kan tillade sig at sige” hele tiden er blevet rykket.

Men siden i sommers har den racistiske debat taget endnu et opsving.

I sommers skrev den muslimske kvinde Aya Baram om hvordan hun var blevet overfaldet og svinet til pga. sit tørklæde. Det skabte en masse reaktioner i retning af: så må i da bare tage tørklædet af. Pia Kjærsgaard var endda ude at sige at hun ”godt kunne forstå, at folk følte sig provokeret af det muslimske tørklæde”. Tættere kommer man ikke på at støtte op om overfaldene uden at gøre det direkte - Det mener vi er skræmmende!

Venstres integrationsordfører kom med et forslag om at gå til kamp for ”danske værdier”. Den underliggende forståelse var, at en fremmed kultur er ved at ødelægge den danske kultur. 

Søren Pind udtrykte denne forståelse endnu tydeligere efter det svenske valg: ”Det er altså ikke racisme at sikre sin egen kultur og etnicitet … kommer der et tilstrækkeligt antal mennesker fra en anden kultur, dør den oprindelige naturligvis. Spørg blot indianerne.” ..!

Samtidig har en DF'er oprettet hjemmesiden ”meld en østeuropæer” som kobler østeuropæere sammen med indbrud og kriminalitet og argumenterer for at genindføre grænsekontrollen.

For bare at nævne nogle eksempler på de sidste måneders racistiske debat. Som er blevet styrket efter den nye krig i Irak og debatten om Islamisk Stat igen har givet politikere og medier en anledning til at snakke om muslimske ekstremister.

Samtidig hører vi om overfald på fx muslimske kvinder, udenlandske hjemløse og hærværk mod moskéer. Disse voldsepisoder er den logiske følge af den øgede racisme – som også skaber grobund for nazistiske partier.

Om mindre end et år kommer valgkampen – vi kan ikke vide det, men noget kunne tyde på at racismen kommer til at spille en rolle i den.

Vi vil skabe et modsvar til racismen!

Det er det Racismefri By prøver på med den kommende demonstration. Vi vil bruge demonstrationen til at markere modstand mod racismen. Men vi vil også bruge demonstrationen til at danne brede netværk som kan arbejde sammen omkring antiracisme i fremtiden. Vi ser ikke demonstrationen som enden men nærmere opstarten på et stærkere antiracistisk modsvar. 

Vi står sammen mod racisme og splittelse

Demonstrationen har hovedparolen: ”Vi står sammen mod racisme og splittelse”. Vi ønsker at stå sammen med alle som er imod racismen. Muslimske foreninger, andre minoriteters organisationer, fagforeninger, politiske partier, og alle andre som vil være med.

Racismen skaber splittelse

Som Dennis Kristensen fra FOA siger er splittelsen gift på arbejdspladserne. Vi er i en periode hvor vores velfærd, løn og arbejdsforhold gang på gang er under angreb. Vi har brug for at stå sammen imod disse angreb – uanset om vi kommer fra Danmark, Østeuropa, er muslimer, kristne eller ateister. Vi har ikke brug for splittelse.

De racistiske idéer fjerner fokus fra de virkelige problemer: nedskæringer, fattigdom, dårlige arbejdsforhold. Og får dem på bunden af samfundet til at slås indbyrdes i stedet for at slås for bedre forhold.

Til sidst: Vil vi opfordre alle som har lyst til at gå med i Racismefri By, vi har tænkt os at lave flere aktiviteter og udbrede vores netværk til hele landet.

Hvad er Racismefri By?

Racismefri By er et netværk som har eksisteret i et år. Vi startede op til sidste års kommunalvalg hvor nazisterne fra Danskernes Parti stillede op til valg i flere kommuner og regioner i Danmark. Det var den største nazistiske valgoffensiv siden 2. Verdenskrig – og de førte kampagne på baggrund af ”bredere” spørgsmål såsom arbejdsløshed og social dumping.

Vi mente at det var nødvendige at skabe nogle brede netværk som kunne være med til at stoppe nazisterne og udfordre racismen. Siden da har vi lavet flere demonstrationer, holdt offentlige møder og været på gaden med løbesedler for at sprede idéen.

Redaktion: 

Annonce