Annonce

29. april 2009 - 18:02

Miljøaktivister sænker norsk hvalskib

»Om aftenen den 23. april sneg vi os ombord på et norsk hvalfangerskib (…). For at forsinke dræbersæsonen og for at protestere mod den fortsatte illegale eksport af hvalkød til Japan, afmonterede vi en ventil og oversvømmede maskinrummet«.

Sådan indledes en erklæring fra den militante miljøgruppe »Agenda 21«, om aktionen mod hvalfangerbåden Skarbakk, der lå til reparation på øen Lofoten i Nordnorge.

Skibet blev komplet oversvømmet, men nåede ikke at gå helt til bunds, før redningsfolk fik stoppet lækagen, oplyser gerningsmændene i erklæringen, men konstaterer, at både investorerne i Tokyo og forsikringsselskabet i Oslo mister profit på grund af aktionen.

Det seneste i rækken

En gruppe med det tilsvarende navn – der henviser til FN’s miljøkonference i 1992 – sænkede i 1996 hvalskibet Elin-Toril og i 2007 Willassen Senior. Alt i alt er det det sjette norske skib, der er sænket af aktivister siden 1992, og det 13. på verdensplan siden 1979.

JPEG - 118.9 kb
Hvalfangerskibet Skarbakk inden det blev sænket af den miltante miljøgruppe Agenda 21.

Efter sænkningen af Willassen Senior tog amerikanske dyreværnsaktivister ansvaret for aktionen under navnet Agenda 21. Det skete i en erklæring på dyreværnsmagasinet Bite Backs hjemmeside, og skete angiveligt for at fejre, at Island ville stoppe sin kommercielle hvalfangst.

Sea Shepherd hylder aktivisterne

Førhen har især aktivister fra skibet Sea Shepherd under Kaptajn Paul Watson stået for aktionerne mod hvalfangerskibene, og fra den kant lyder kun ros til de anonyme aktivister fra »Agenda 21«:

– Vi ved ikke, hvem der står bag, og kendte ikke til planerne på forhånd, men vi klapper af deres gerning. Vi er glade for, at Agenda 21 overtog denne opgave tilbage i 1996 med sænkningen af Elin-Toril. Jeg ville give dem en medalje, hvis jeg kunne, udtaler Paul Watson i en pressemeddelelse.

JPEG - 175.3 kb
Willassen Senior , der blev sænket i 2007 af aktivister fra Agenda 21.

The Sea Shepherd Conservation Society, der er en slags militant pendant til miljøorganisationen Greenpeace, stiftet i 1977 af Paul Watson efter uenigheder med netop Greenpeace om, hvor hårdt man skulle gå til hvalfangerne, råder over tre større fartøjer og en række mindre både.

I 1992 truede Sea Shepherd Norge med direkte aktioner, hvis ikke landet begyndte at leve op til de internationale regler for hvalfangst, og da det ikke skete, sænkede organisationen to hvalfangerbåde i 1992 og 1994. Herefter tog Agenda 21 så over, til Paul Watsons store tilfredshed.

– I vores dages hvalkrig er dem, der slagter hvaler kriminelle. Der er ikke forskel på dem, og elefantkrybskytterne i Afrika. Bortset fra, at krybskytterne i Afrika bliver skudt, konstaterer Paul Watson.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce