Annonce

16. marts 2009 - 13:39

Aktivister vil »åbne« klimatopmødet

Når verdens regeringschefer til december mødes i København for at forhandle klimaaftale, vil op mod 30.000 aktivister fra hele Europa og resten af verden udføre en kæmpemæssig masseaktion rettet mod Bella Center.

Det blev besluttet, da omkring 200 aktivister fra 22 lande i weekenden holdt internationalt koordinationsmøde på Nørrebro i København.

Kernen i aktionen vil være et forsøg på at åbne topmødet gennem brug af konfrontativ, men ikke-voldelig civil ulydighed og skabe et alternativt »topmøde« i udkanten af det officielle, hvor folkelige kræfter udefra kan mødes med progressive delegationer og stemmer inde fra Bella Center.

De konkrete detaljer i planen er endnu ikke på plads, men ved lignende aktioner som G8-blokaden i Tyskland i 2007 og Luk Lejren i efteråret 2008 har aktivisterne benyttet sig af forskellige taktikker til at omgå eller trænge igennem politiets afspærringer.

Forslaget om at forsøge at »åbne« klimatopmødet, der blev fremsat af tyske og engelske aktivister med stor erfaring fra tidligere topmødeprotester, blev positivt modtaget af de øvrige deltagere.

Vigtigt med fælles aktionsplan

Hovedpunktet på det internationale aktivistmøde var netop spørgsmålet om aktionskonceptet. Som tidligere beskrevet på Modkraft.dk var der op til mødet stor tvivl blandt aktivisterne om, hvorvidt det ville lykkes at nå til enighed om en fælles plan for en masseaktion.

JPEG - 118.5 kb
I 2007 blokerede 20.000 aktivister indgangene til G8-komplekset i Heiligendamm. En beslægtet strategi vil blive brugt under klimatopmødet i København 2009, blev det besluttet på et internationalt aktivistmøde i København i weekenden. Dog vil man ikke forsøge at lukke mødet, men åbne det. Foto: Svend Espensen.

Den tvivl blev gjort til skamme med enigheden om at satse på strategien om at forsøge at åbne topmødet.

– Det var virkelig vigtigt, at vi kom frem til enighed om den her plan. En af hovedforklaringerne på succesen under G8-protesten i Heiligendamm i Tyskland i 2007 var netop, at man havde et klart, enkelt aktionskoncept kaldet »block-G8«, som man kunne promovere igen og igen gennem alle mulige kanaler. Den mulighed får vi nu også op til København 2009, hvilket betyder, at det for alvor bliver muligt at mobilisere bredt, lyder vurderingen fra en central dansk aktivist, der deltog på mødet, og som ønsker at være anonym.

På mødet blev det bl.a. også besluttet, at masseaktionen skal iværksættes under den sidste del af konferencen, hvor regeringscheferne vil være ankommet for at deltage i de afsluttende forhandlinger.

Detaljerne i aktionen skal nu afklares og udarbejdes i forskellige internationale arbejdsgrupper i løbet af de kommende måneder. Herefter begynder den globale mobilisering for alvor.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce