Annonce

11. februar 2009 - 17:07

»Det handler om at bekæmpe snævre normer!«

Så ruller den sidste omgang af vores kære queere krystalkugle hen over skærmen, og det er en ære for os her på QueerKraft at lade Modkraft.dk’s nyeste blogger i skikkelse af Elizabeth Japsen få ordet og give hendes bud på, hvad vi kan vente os af det 2009, der efterhånden er kommet godt i gang.

Elizabeth Japsen er ud over blogger her på sitet aktiv i Enhedslistens Queerudvalg og medlem af partiets hovedbestyrelse. Hun ser tilbage på 2008 som et godt år set i en kønspolitisk optik, for som hun siger:

— Aldrig har der været mere fokus på de stive kønsgrænser, og aldrig har køn været diskuteret så meget som i det forgangne år.

JPEG - 50.7 kb
Elizabeth Japsen glæder sig over, at spørgsmål om køn og seksualitet i stigende grad er kommet på den politiske dagsorden - for køn- og magtstrukturer hænger sammen! Foto: Privat

Når hun skal nævne eksempler på, hvordan køn og seksualitet i stigende grad indtager plads på den politiske dagsorden er listen lang:

— I FN har 66 lande besluttet, at seksualitet og kønsidentitet skal være inkluderet i menneskerettighederne; i Nepal, hvor maoisterne har ført an i kampen mod kongedømmet, er der nu blevet afholdt skønhedskonkurrence for transkvinder. Herhjemme fik Per Clausen (Enhedslisten) en pris for at stille forslag om, at alle skal have ret til selv at bestemme deres navn og køn, eksempelvis ved operation.

— I den forbindelse er det også værd at nævne, at Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske nu inkluderer transkønnede; og før eller siden følger der vel en kønskritisk optik med!

— Nicole Kidman skal spille den danske transkvinde Lili Elbe og Tyra Banks fra »Americas Next Top Model« har for åben skærm givet en deltager fra programmet en kønsoperation. Det er altså alt sammen ting, der bringer fokus på og forståelse for, at verden er mere mangfoldig, end folk tidligere antog.

Vi er netop startet på et nyt år, og det store spørgsmål er derfor: Hvad kan vi vente os af 2009? For at komme med nogle kvalificerede, vittige og kloge bud på dette, har QueerKraft-redaktionen sat forskellige personer og grupper på den køns- og seksualpolitiske venstrefløj i stævne for at lade dem give os et blik ind i deres krystalkugle. Dette er den sidste artikel i rækken, hvor I bl.a. har kunne få svar på spørgsmål om, hvordan det går med LBLs medlemstal, Obamas betydning for queer-politikken og opblomstringen af en række nye politiske grupperinger med spændende navne.
Se også »Ballade i homoland i 2009«, KAKA afslører egne undergrupper« og »Virkeligheden er ikke statisk, og ingen rettigheder er uantastelige!«

Selvom der således ifølge Elizabeth er mange tegn på, at tingene bevæger sig i den rigtige retning, fastholder hun dog, at man altid har brug for et revolutionært perspektiv, når man behandler køns- og seksualpolitiske emner. Ligesom hun advarer imod at lade venstrefløjen reducerer køn og seksualitet til emner, der ikke er af betydning i forhold til den »rigtige« revolutionære kamp:

— Nogle vil måske sige: Hvad har det dog af betydning alt det her? Jo, det er et spørgsmål om menneskerettigheder, om fuld livsudfoldelse for alle, og at det formindsker de herskendes mulighed for at herske ved at dele. Og til de, der siger, at man godt kan tænke sig et kapitalistisk samfund, hvor køn er helt frigjort, og at det derfor ikke er et revolutionært emne, vil jeg sige, at køns- og magtstrukturer er så indbyrdes afhængige, at det vil næppe være tilfældet.

Men videre til spørgsmålene. Her kommer Elizabeth Japsens fornemmelser for 2009.

Hvad bliver Pridens slogan næste år?

Vi er glade fordi vi har fået ny regering

Hvem får årets laks næste år?

Per Clausen

Hvem, synes du, burde have årets laks?

Per Clausen

Tror du Stein Bagger indleder et eller flere homo-erotiske forhold i fængslet?

Klart!

JPEG - 30.3 kb
At vi får en hollywood-film om den danske transkvinde Lili Elbe, spillet af Nicole Kidman, er med til at bringe fokus på og forståelse for en mere mangfoldig forståelse af køn og seksualitet, mener Elizabeth Japsen.

Hvad bliver det mest usexede politiske forslag fra SF i løbet af næste år?

Forøg fradraget på bilkørsel

Hvor mange medlemmer/penge har LBL ved udgangen af næste år?

Lb ..hvem?

Kommer der endnu en udgave af Queerfestivalen i København eller andre steder i landet? Og hvem arrangerer?

Der kommer en i Kbh. Måske en lille en i Ålborg, men ikke i Århus er jeg bange for. Til gengæld starter her en queercafe ...håber jeg!

Hvilke af følgende grupper bliver dannet på den køns- og seksualpolitiske venstrefløj, og hvad kommer forkortelserne til at stå for?
KUK, KLIK, KLAK, KUP, KLUMP, KLONK, KRAKA, KRADS, KAREN?


Klonk: KØNSKAMPENS LOGISK ORNAMENTARISKE NØGEN KAMP

Formår Outgames at blive andet og mere end en sportslig udgave af Tivoli Goes Gay?

Næ!

Hvilket billede kommer den levevilkårsundersøgelse, som LBL laver i samarbejde med CASA til at tegne om forholdene for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner?

At det ikke er så slemt for homoerne, tror jeg faktisk – og at de få transer der svarer lider af selvbedrag — overdreven optimisme.

Får Obama nogen betydning for LGBT/queer-politik i USA – i så fald hvilken?

Det får han helt klart! En positiv... selvom det lugter rigtig skidt, at han nu vil have en homofjendsk præst til sin indsættelseshalløj.

Hvad frygter du mest i løbet af det kommende år?

Hmmm, at vi får en ny regering, og at vi så skal til at have alt det bøvl med at forhindre SF i at sælge helt ud, og dermed kommer til at styrke DF; eller at vi ikke får en ny regering; eller måske at Fogh endelig springer ud som homo — og at han dermed får større vælgeropbakning!

Hvad er dit/jeres nytårsforsæt?

Det har vi ikke snakket om…

Hvad bliver den største køns- og seksualpolitiske udfordring i løbet af det kommende år?

Seriøst? At få folk til at fatte, at det ikke er et lukusspørgsmål for nogle få, men at det handler om at bekæmpe snævre normer. Alle steder og for alle.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce