Annonce

10. december 2008 - 14:57

Antifascister blev buret inde

Svensk politi tog ingen chancer forud for årets nazistiske march i byen Salem nord for Stockholm. Omkring 500 mennesker – hovedsageligt danskere og nordmænd – der var på vej til en lovligt anmeldt antiracistisk demonstration i Stockholm blev effektivt forhindret i at nå frem.

Allerede ved grænsen i Helsingborg blev busserne med danske demonstranter standset af politiet. Demonstranterne blev registreret, busserne gennemsøgt af politihunde, hvorefter busserne blev fulgt af politiet op igennem Sverige.

Cirka 30 kilometer syd for Stockholm dirigeres busserne ind på en parkeringsplads, hvor de modtages af en større gruppe betjente. Omkring 30 navngivne personer hentes ud af busserne, hvor de filmes inden de efter et par timer samles i en anden bus, hvorefter de får lov at køre videre til Stockholm.

De øvrige demonstranter blev samlet i den anden bus og af politiet kørt til politistationen i Nacka, en forstad cirka 10 kilometer fra Stockholm. Her bliver størstedelen placeret i eneceller i de næste ni timer.

JPEG - 50.9 kb
Mindst 500 demonstranter blev forhindret i at nå frem til en lovligt indkaldt antiracistisk demonstration i Stockholm. Foto: Nätverket mot rasism

Ifølge politiet er de alle præventivt anholdt, fordi de er »voldelige og har planer om at lave ballade«. Begrundelsen er, at flere af dem bærer hvide arbejdshandsker, og ifølge politiet var det samme tilfældet med mange af dem, der ugen før havde deltaget i en antifascistisk demonstration i Lund, som udviklede sig til optøjer.

Ifølge demonstranter, som Modkraft.dk har talt med, var det dog langt fra alle de tilbageholdte, der havde disse handsker, og i det hele taget virkede det helt tilfældigt, hvem der blev tilbageholdt.

Tilbageholdt på togstation

De øvrige demonstranter, der fik lov at gå, når dog heller ikke frem til demonstrationen i Stockholm. På en togstation bliver de sammen med flere hundrede andre tilbageholdt på perronen.

Politiet oplyser ikke hvorfor, men på men på stationens informationsskærme står, at al togtrafik er indstillet pa grund af sabotage, og at der er indført maskeringsforbud på stationen. Det viser sig dog senere, at der ikke har været sabotage, men at politiet har lukket store dele af tognettet.

Efter tre timers venten på perronen, kommer det til sidst til mindre sammenstød mellem demonstranterne og politiet. Politiet bruger teleskopknipler og peberspray, mens antifascisterne svarer igen ved at kaste med flasker og nødblus.

Til sidst tvinger politiet antifascisterne ombord på et tog ved at sprøjte peberspray på de folk, der ikke frivilligt går ombord.

Herefter køres toget, fyldt med demonstranter og kampklædt politi, fra Salem i syd til Sollentuna nord for Stockholm, en strækning på 40 kilometer, hvorefter antifascisterne sættes fri på stationen, hvorfra der – på grund af politiets lukning af dele af tognettet – ikke går tog tilbage til Stockholm.

Antiracister klager

Ifølge Modkraft.dk’s oplysninger blev en gruppe nordmænd udsat for samme procedure, og i alt blev næsten 500 antifascister præventivt anholdt eller kørt væk i busser og tog af politiet.

Det fik efterfølgende arrangørerne af den antiracistiske demonstration, Nätverket Mot Rasism, til at klage over politichikane:

»Politiets tydelige stillingtagen for nazisternes ret til at demonstrere, samtidig med at man afskaffede samme ret for de antiracistiske kræfter, hindrede demonstrationsdeltagerne fra overhovedet at komme frem til den politi-tilladte manifestation. Dette er en skandale og et overgreb på vores demokratiske rettigheder, der bør forarge«, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Den nazistiske march samlede i år omkring 700 deltagere, hvilket er væsentligt mindre end de foregående år, hvor marchen i Salem på et tidspunkt samlede over 2.000 nazister.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce