Annonce

8. december 2008 - 17:02

Obama støtter fabriksbesættelse i Chicago

Den 5. december nægtede 200 arbejdere på Republic Windows & Doors at forlade fabrikken, der har været besat siden.

Baggrunden er, at virksomheden – uden at overholde staten Illinois’ lovgivning om mindst 60 dages varsel ved lukninger – har drejet nøglen om. Arbejderne har ikke fået udbetalt løn- og feriepengetilgodehavender. Ledelsen hævder, at den ikke er i stand til at fortsætte virksomheden, fordi Bank of America nægter den yderligere lån.

Det ironiske er, at Bank of America netop har modtaget skatteyderbetalt krisehjælp som led i den gigantiske finanspakke fra oktober:

– De får 25 milliarder dollars fra regeringen og vil ikke låne nogle få millioner til virksomheden, så arbejderne kan bevare deres job, udtaler tillidsmanden på fabrikken, Ricardo Carceres, der er medlem af fagforeningen United Electrical Workers (UE), som bakker besættelsen op.

JPEG - 70.6 kb
USA’s nyvalgte præsident Barack Obama under en demonstration for strejkende hotelarbejdere på Congress Hotel i Chicago i 2007. Arkivfoto: Sam Graham-Felsen

Det samme gør en række andre fagforeninger og græsrodsorganisationer. Fabrikkens foyer summer af liv. Det er her solidaritetsarbejdet organiseres og her delegationer fra nær og fjern kommer med støtteerklæringer og donationer. Blandt dem det forhenværende medlem af Kongressen, Jesse Jackson, der i weekenden serverede kalkun for fabriksbesætterne og udtalte:

– Fabriksbesætterne betyder måske det samme i kampen for social retfærdighed i dag, som Rosa Parks gjorde for 50 år siden. Dette er begyndelsen til en større massebevægelse for at bekæmpe økonomisk vold.

Rosa Park var den sorte kvinde, der sparkede gang i den sorte borgerrettighedsbevægelse, da hun nægte at rette sig efter »kun for hvide-skiltet« i en sydstatsbus.

Obama som fagforeningsaktivist

Chicagoavisen Sun-Times citerer den nyvalgte præsident Barack Obama, der søndag udtalte følgende på et pressemøde:

– Når det drejer sig om situationen her i Chicago, hvor arbejderne kræver de tilgodehavender, de har optjent, synes jeg, at de har ubetinget ret, og jeg forstår, at det der sker for dem, afspejler hvad der sker overalt i økonomien.

Det er ikke første gang Barack Obama viser sin støtte til strejkende aktivister. For halvandet år siden under sin valgkampagne sluttede Barack Obama sig til en demonstration af strejkende hotelarbejdere i Chicago. med ordene:

– Jeg demonstrerer med jer i dag, og jeg vil demonstrere om fire år, selv hvis jeg er USA’s præsident.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce