Annonce

8. december 2008 - 13:27

Lufthavn blokeret af klimaaktivister

Omkring 50 britiske aktivister fra klimaaktionsgruppen Plane Stupid klippede sig klokken 3.15 natten til mandag den 8. december gennem hegnet ind til startbanerne for flytrafikken i Stansted, Essex, lidt nord for London.

Aktivisterne medbragte betonblokke, som de anbragte på startbanerne, og derefter lænkede de sig sammen og dannede på den måde en kæde, der hindrede flytrafikken i to timer.

De første morgenfly skulle være lettet klokken 6.10 mandag morgen, men startbanerne blev først åbnet for trafik to timer senere, skriver BBC.

Aktionen har forsinket og aflyst flere dusin flyafgange. Alene Ryanair siges at have aflyst 52 afgange ind og ud af Stansted.

JPEG - 43.8 kb
Aktivister fra KlimaX blokerede lørdag den 6. december indgangen til Klima- og Energiministeriet i det Indre København. Foto: KlimaX.

Protest med CO2-udledning

Aktionen skete i protest mod flyindustriens udledninger af CO2. En af aktivisterne, Lily Kember, siger til BBC, at aktivister havde skaffet sig adgang med boltsakse, mens startbanerne var lukkede til en natlig vedligeholdelse.

Hun beklagede generne for flypassagerne, men tilføjede:

– Virkningerne af klimaforandringerne er ved at blive kolossale.

Flere aktioner i Danmark

Også i Danmark har der i weekenden været flere klimaaktioner. En klimahappening blev lørdag den 6. december iværksat ved Kastrup Lufthavn. Pingviner, isbjørne og rensdyr satte fokus på energiforbruget i lufttransporten. Og på Kultorvet i Københavns indre by var Greenpeace på gaden for at kritisere kulkraftens betydning for de truende klimaforandringer.

Desuden blokerede aktivister fra KlimaX indgangen til Klima- og Energiministeriet i København. Døren til ministeriet blev lænket med en jordklode.

Det skete ifølge en pressemeddelelse fra aktivisterne, fordi »vi ikke kan ignorere Jorden«.

– Foghs fine taler stemmer ikke overens med regeringens politik, siger Erik Storrud fra KlimaX i pressemeddelelsen.

– Når to kraftværker går fra vedvarende energi til kul, er det jo et skridt i den helt forkerte retning. Regeringens politik om at favorisere kul og privatbilisme er katastrofalt for klimaet. Derfor er vi nødt til at gå på barrikaderne.

Aktionen foran Klima- og Energiministeriet varede omkring et kvarter. Herefter tilsluttede aktivisterne sig en demonstration fra Christianshavns Torv, som en bred vifte af miljøorganisationer havde arrangeret i anledning af den internationale klimaaktionsdag.

Også i Århus blev dagen markeret. Det skete med løbeseddeluddeling af badetøjsklædte aktivister på Strøget.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce