Annonce

12. november 2008 - 12:01

PET opsøger antifascister før nazi-march

En række antifascister fra Nordjylland fik onsdag den 5. november besøg af Politiets Efterretningstjeneste (PET). Tjenestens agenter forsøgte under samtalerne at få information om antifascistiske aktiviteter, ligesom flere blev bedt om at holde PET underrettet om fremtidige planer. Modkraft.dk har været i kontakt med en række af antifascisterne, der alle fortæller samme historie.

– Da de kom ind, begyndte de at forklare mig, »at de altså ikke var fra det normale politi, men noget der hed PET«. De fortalte mig, at de var der på grund af Salem-marchen, hvor jeg sidste år var blevet tilbageholdt. De begynder derefter at spørge ind til, om jeg er aktiv i nogen organisationer, fortæller Mikkel, en ung antifascist fra Aalborg-området som Modkraft.dk har snakket med.

Den omtalte Salem-march er en årlig nazistisk manifestation nord for Stockholm, som antifascister fra hele Norden traditionelt protesterer imod.

JPEG - 46.8 kb
Over 1.200 antifascister demonstrerede sidste år i Salem mod den årlige nazimarch. Den danske efterretningstjeneste opsøger nu deltagere, der blev anholdt under de efterfølgende uroligheder. Foto: Motkraft.net

Besøgene kommer efter at PET i sin årsrapport fra 2006 og 2007, der udkom i august i år, skrev, at der i de senere år har været »stadig flere episoder med konfrontationer mellem personer og grupperinger fra henholdsvis det højre- og det venstreekstremistiske miljø«.

Er der våben med busserne?

– Derefter begynder de at snakke om årets Salem-march, og siger blandt andet: »Vi kommer jo ikke for at skræmme dig til ikke at tage afsted, vi vil bare helst ikke have, at situationen eskalerer til skydevåben i år«.

– Så spurgte de om, hvor mange busser med antifascister der kører fra Danmark. De ville gerne have, at jeg ringede, når jeg vidste, hvor mange vi var, og hvor mange busser vi kørte i, og i øvrigt skulle jeg også fortælle dem, om der var våben med i busserne.

Mikkel fik desuden at vide, at fordi han var blevet anholdt sidste år, kunne han ikke få en sikkerhedsgodkendelse de næste tre år, sådan som visse firmaer kræver for at ansætte folk.

– Hvis jeg tog afsted igen i år, ville det så være tre år fra i år, jeg ikke kunne få det.

Modkraft.dk har været i kontakt med flere antifascister fra resten af landet, der også var tilbageholdt i Salem sidste år. Ingen af disse har haft besøg. Noget kunne imidlertid tyde på, at det ikke er sidste gang, politiet kigger forbi hos forskellige antifascister.

Mikkel fortæller nemlig, at de to PET-agenter afsluttede besøget med sætningen: »Hvis du tager afsted i år, kommer vi selvfølgelig tilbage næste år«.

Hos Politiets Efterretningstjeneste ønsker man ikke at kommentere sagen, og hos Nordjyllands Politi lyder meldingen, at man intet kender til de pågældende besøg.

Mikkel er et dæknavn. Modkrafts er hans rigtige identitet bekendt.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce