Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
29. april 2008 - 20:09

Det store træ er faldet

Af Bente Hansen og Morten Thing

»Det store træ er faldet«

Sådan skrev Otto Gelsted om Andersen Nexø, da han døde. Det er de ord, der falder os ind, nu hvor Arne Gaardmand er borte og, til forskel fra Nexø, passer ordene også på Arnes fysiske statur: Han var høj og hærdebred, blond som en arketypisk nordbo, flegmatisk af væsen, men med et stadigt og brændende engagement. Både i det politiske liv og i det speciale, som blev hans som arkitekt: byplanlægningen.


Arne Gaardmand blev født i Horsens i 1926 og blev uddannet arkitekt. Han tilhørte den yngste årgang, som var aktiv i modstandskampen. Efter krigen var han med i redaktionen af A5. Meningsblad for unge arkitekter, et mødested for moderne arkitekturideer.

A5 var en genoptagelse af traditionen fra PHs Kritisk Revy. Fra 1952 overtog redaktionen af tidsskriftet Dialog, hvor han samlede kulturfolk fra mange områder. Dialog blev under den kolde krig et sted, hvor progressive kunne læse om venstreorienteret kulturpolitik og se en masse god kunst.

Under og efter opgøret i Danmarks Kommunistisk Parti 1956-58 blev Dialog talerør for oppositionen. Det var her bl.a. Gert Petersen markerede sig.

For os var Arne Gaardmand en ven og en nestor. Blufærdig med sine følelser, som skinnede diskret igennem hans specielle humor. Han var både formand og bagmand. Han var formand for bestyrelsen af politisk revy i 1960´erne, og uden ham var det aldrig kommet i gang – hverken første eller anden gang, det blev sat i værk.

Det startede nemlig i 1963, gik ned i 1964 og kom så ved hjælp af Arnes ukuelige stædighed igen på benene. Han fandt en flok enkeltpersoner, der var villige til at kautionere for det evigt økonomisk trængte blad.

Det første hold abonnenter accepterede hans forslag om at se bort fra de blade, de rettelig havde til gode, og derefter kørte bladet videre.

»Så laver vi revolutionen« som han sagde, »vi har købt pen og papir – nu mangler vi kun lokalerne«.

Og dem lejede vi så på Christianshavn af Plum-fonden.

Fagligt arbejdede Arne Gaardmand som centraladministrationens mand i byplanspørgsmål. Han var gæsteprofessor ved Arkitektskolen i Aarhus og lektor ved DTU og adjungeret professor ved Aalborg Universitet.

Han har skrevet en lang række bøger, hvoraf man kunne fremhæve Plan og frihed. Om vækst, omstilling og lokalsamfund fra 1985, Plan og metode. Om den rationalistiske planlægnings nedtur og om morgendagens metode fra 1991 og Magt og medløb. Om mahognibords-metoden og den korporative planlægning fra 1996.

I 2002 var han med til at lave murstensbogen om magtmisbrug i Danmark Magtens bog på næsten 1000 sider.

Arne var tit ret kritisk overfor os fra den nye venstrefløj, men værd at diskutere med. Og han var altid parat til at gøre noget for at styrke den venstrefløj, han var kritisk overfor.

Hans sommerhus i Grønlandshuse stod tit åbent for forskellige former for diskussioner og samvær. Hans allestedsnærværende humor præsiderede over arrangementerne.

Vi kommer til at savne ham.

Bente Hansen er forfatter, mag.art. i litteraturvidenskab, og Morten Thing er forskningsbibliotikar, dr.phil.

JPEG - 40.9 kb
Forsiden af det første nummer af tidsskriftet Dialog.
Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce