Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
13. februar 2008 - 22:52

Undergrundskulturen op til overfladen

Hvordan får man besked om de hemmelige fester, det punkede poetry-slam eller de koncerter, som arrangeres i Københavns kulturelle undergrund - hvis man da ikke får de rigtige sms-kæder eller kender nogle, der kender nogle? Det gør man nok ikke. Eller det gjorde man nok ikke. For står det til Lene og Vibeke skal Københavns kulturelle undergrund nu være mere tilgængelig. De to står bag hjemmesiden udnu.dk, en event-kalender der blev lanceret i december.

– Fordi der findes mange spændende undergrundsarrangementer, som mange flere kunne have glæde af, hvis de kendte til dem, som de siger.

Fra bruger til bruger
Hjemmesiden henvender sig til folk, der er interesserede i »smalle undergrundsagtige specielle ting«, fortæller de to initiativtagere. Det er en interaktiv kalender, som opdateres af brugerne selv, så man på Ud Nu både kan blive informeret om kulturarrangementer og informere andre.

– Det er folk, der selv laver arrangementer, mindre gå-ud-steder, samt folk, der kan lide at fortælle bredt, hvis der foregår noget spændende, som indtil videre bruger siden til at sprede information, siger Lene og Vibeke.

Brugerstyringen er noget af det fede ved Ud Nu, mener de. Fordi netop den gør, at der ikke opstilles et skel mellem arrangør og publikum. Tværtimod har alle mulighed for at oprette omtaler af events på samme vilkår.

JPEG - 255.6 kb
Med event-kalenderen udnu.dk bliver det lettere at finde undergrunden. Foto: Sune Hundebøll

Undergrunden bevæger sig
Men er der ikke en risiko for, at den etablerede mainstreamkultur (mis)bruger en kalender som Ud Nu til at få lidt undergrunds-credibility? Man behøver ikke have læst Naomi Kleins No Logo ret indgående for at udtænke spørgsmålet, om opreklamering dér ikke kan blive en genvej til at lukrere på det hype, der har været omkring undergrunden og alternativ kultur det seneste års tid?

Vibeke og Lene svarer, at det har de ikke oplevet endnu. Det er heller ikke noget, de frygter:

– Vi tror ikke, at siden har den store interesse for de store steder, da de let bliver eksponeret andre steder. Men hvis det sker, finder vi en løsning, så de mennesker Ud Nu er tiltænkt, kan finde hvad de søger. Evt. et system hvor brugerne kan give »thumbs up« eller »thumbs down« til arrangementer alt efter om de kan li’ dem eller ej.

De har begge været aktive i Københavns queer-miljø, som i høj grad har været toneangivende i undergrunden og skabt en blomstrende modkultur. Nu tyder noget på at den etablerede kulturelle scene har fået øje på queer-miljøet – f.eks. har teatret Camp-X i efteråret præsenteret en række arrangementer under overskriften QueerZone.

Selvom intervieweren gør sit til at fiske efter den gode gamle historie om det etablerede der omklamrer det utilpassede og oprørske, er det ikke en udvikling, Lene og Vibeke begræder synderligt. Nok mister modkultur kritisk potentiale, når det bliver mainstream, men: »man må hele tiden forny sig og være i bevægelse«.

– Det er uundgåeligt at en aktiv undergrundskultur i kraftig bevægelse ændrer sig, og at dele heraf bliver mainstreamet. »Queer« fungerer ikke længere så godt som et ord for modkultur her i København, måske er begrebet ved at være brugt op. I stedet for at være alt for trist over det, vil vi hellere se os om efter nye »ord«.

Vil binde undergrunden sammen
Lene og Vibeke mener dog, at der principielt kan være et dilemma mellem tilgængelighed og undergrund - hvis undergrunden bliver for alle, holder den jo op med at være undergrund.

Men, påpeger de, det er heller ikke formålet med Ud Nu at gøre undergrundskultur tilgængelig for »alle«. Der er mange mennesker, der ikke er interesserede i undergrunden – eller i Ud Nu for den sags skyld. Idéen bag hjemmesiden er at skabe større udveksling mellem de forskellige dele af den kulturelle undergrund, og dermed mere bevægelse, dynamik og udvikling. Og det er forudsætningen for at have en spændende og levende undergrund, siger de.

– Vi ser »Københavns undergrund« som en masse mindre delvist overlappende klynger af mennesker, hvoraf mange deltager i at lave arrangementer. Eftersom undergrunden er fragmenteret, kender den ene del ikke nødvendigvis til den anden del. Ud Nu binder det hele lidt mere sammen, så folk fra én del af undergrunden lettere hører om arrangementer i en anden del af undergrunden.

Glippede Queerfestivalen 07?
I den sammenhæng peger de to på, at den kulturelle undergrund har haft gavn af de nye medier.

– MySpace, Facebook, billig adgang til SMS, og forhåbentlig også Udnu.dk, er med til at gøre det nemmere at kommunikere ud, når man har et arrangement. Det er nemmere at ramme de rigtige mennesker hurtigt uden at have store budgetter.

Og adspurgt om hvilket kulturarrangement i 2007, de selv er gladest for, de ikke gik glip af, peger de på årets Queerfestival og koncerten med svenske The Knife. Gik informationen om de arrangementer dig fordi i det forgangne år, kan du jo tjekke Ud Nu i det nye.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce