Annonce

17. januar 2008 - 16:06

Den kommunistiske blæksprutte Leif Larsen er død

Kommunist, modstandsmand, ældreaktivist, forfatter, ildsjæl, æresmedlem af Journalistforbundet. Leif Larsen havde hele sit liv et stort antal bolde i luften.

Hans far Eigil Larsen var leder af BOPA og en af modstandskampens mest kendte sabotører, og Leif Larsen selv nåede også at fungere som gruppefører og våbeninstruktør i modstandsbevægelsen.

Leif Larsen var overbevist kommunist og var medlem af DKP i næsten 70 år inden han meldte sig ind i Enhedslisten.

JPEG - 119.1 kb
Venstrefløjsaktivisten Leif Larsen er død, 83 år gammel. Foto: Brian Berg/Monsun

På sine ældre dage slap han ikke tøjlerne, men kæmpede bl.a. som talsmand for Den Koordinerende Gruppe ihærdigt for at stoppe, hvad der blev kaldt »tyveriet fra Den Sociale Pensionsfond«, hvor pensionister, arbejdsløse og andre på overførselsindkomst mistede milliarder ved det såkaldte satspuljeforlig.

Terrorist for en dag
Leif Larsen kastede sig også ind i kampen mod terrorlovgivningen og var bl.a. en af profilerne i kampagnen Under Mistanke, som Mediesyndikatet Monsun tog initiativ til.

I 2003 haglede terroranklagerne pludselig ned over ham selv, da han som ærespræsident for det uafhængige colombianske nyhedsbureau ANNCOL blev hængt ud som terrorsympatisør.

Berlingske Tidende havde nemlig fået den idé, at ANNCOL tilhørte den colombianske guerilla FARC, og så var både Leif Larsen og Mediesyndikatet Monsun pludselig en del af et internationalt terrornetværk. Senere skød Politiets Efterretningstjeneste anklagerne ned, men det var ikke en lige så god historie.

Kampen om historien
Gode historier var ellers en stor del af Leif Larsens liv. Som højt respekteret journalist, var han aktiv i Journalistforbundet i 20 år fra starten af 1970’erne. Han var bl.a. medlem af hovedbestyrelsen og forretningsudvalget, og i 1992 blev han udnævnt til æresmedlem af forbundet.

Og historie var også centralt i hans arbejde i Dokumentationscenter mod Historieforfalskning, der har til formål at »påvise mangler og fejl i offentliggjorte publikationer vedrørende Danmarks historie i det 20. århundrede«. Intet mindre.

Endelig udgav Leif Larsen en række bøger, hvoraf især »De forrådte«, om de danske myndigheders velvillige udlevering af tyske flygtninge til Gestapo, gav genlyd.

Og som det ikke alt sammen var nok, var han også formand for Ældre Sagens ældrepolitiske udvalg i Holbæk-Jernløse, koordinator for Enhedslistens ældrepolitiske udvalg og medlem af Kulturministeriets tilgængelighedsudvalg, der tager sig af sager om arkivloven.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce