Projektfartøjet »Miljøkutter Anton« fra Landsforeningen Levende Hav stod tirsdag den 18. december i spidsen for en demonstration mod DONGs planer om at opføre et stort kulfyret kraftværk i Greifswald i Nordtyskland.
Op mod 500 demonstranter deltog i protesten, hvor der ifølge Levende Havs formand Knud Andersen var »en fantastisk god stemning«:
– Folk kommer og giver hånd og takker os for, at vi deltager i denne demonstration mod DONG og den tyske forbundsregering. Vi blev inviteret til kaffe og aftensmad i private hjem, folk ville betale vores havnepenge og stillede med søkort, da vi manglede et til de Stralsund strædet, fortæller Knud Andersen.
Ifølge miljøaktivisterne er Kraftwerke Greifswald – der koster 15 milliarder kroner at bygge – ikke bare »en katastrofe for klimaet og miljøet«, men også »en politisk skandale«, fordi værket kun udnytter 40 pct. af energien fra kullet. Det skyldes, at værket leder kølevandet direkte ud i Østersøen.
Derudover vil kraftværket fordoble delstaten Mecklenburg-Vorpommerns delstatens CO2 belastning fra ca. 10 til 20 mio. tons, siger aktivisterne.
Aktivister: Dansk regering har også ansvar
Ifølge Knud Andersen mødte seks repræsentanter fra DONG op til demonstrationen for at tilbagevise de omkring 1.400 indsigelser fra mere end 6.000 personer, foreninger og organisationer mange indsigelser, der er strømmet ind mod projektet.
– Flere af protesterne gik på konsekvenserne for dette område af Østersøen, hvor de store mængder af kølevand skulle udledes, andre indsigelser handlede om transporten af kul til værket og det faktum at den store miljø- og klimabelastning som alene transporten vil give, ikke var med i miljøredegørelserne, 700 transporter om året, fra de områder i verden, hvor værket kunne få kullet billigst.
Men de DONG-ansvarlige afviste blankt enhver indsigelse, fortæller Knud Andersen.
Mens de tyske demonstranter stiller DONG og forbundsregeringen til ansvar for det, de kalder »en politisk skandale«, mener Levende Hav også at den danske regering har et ansvar:
– Vi kræver at den danske regering lever op til sit ansvar for klimaet i denne sag. Vi accepterer ikke regeringens påstande om at DONG »står på egne ben« i denne sag. Ligesom alle andre private og offentlige virksomheders ansvarlige bestyrelser, skal ejerne, dvs. staten, selvfølgelig stilles til ansvar for det DONG producerer, mener Knud Andersen.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96