Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
30. november 2007 - 11:49

Kunstnerpris til kvindelig, kurdisk verdensmusiker

Mizgin er kunstnernavnet på en kvindelig, kurdisk musiker, der torsdag den 29. november modtog Dansk Flygtningehjælps kunstnerpris. Prisen blev overrakt ved en reception i caféen i VerdensKulturCentret på Nørre Allé sammen med 25.000 kroner, beregnet til videreuddannelse.

JPEG - 50.7 kb
Mizgin lærte først at læse og skrive som 18-årig, fordi polio tvang hendes forældre til at holde hende hjemme fra skole. Til gengæld kastede hun sin kærlighed på kurdisk folkemusik.

Det var sangerinden Miss Mukuba, der selv har erfaringer som musiker med etnisk minoritetsbaggrund, der holdt tale for den kvindelige musiker.

Forfulgt på grund af sit sprog
Mizgin, hvis rigtige navn er Sadiye Øzdemir, spiller i en kvartet, der også lyder navnet Mizgin. Hun har spillet musik siden sin barndom, hvor hun på grund af polio blev holdt hjemme fra skole. Hun kastede sin kærlighed på kurdisk folkemusik og lærte sig ved siden af at synge og at spille det traditionelle strengeinstrument saz.

Mizgin kom til Danmark i 1999 som politisk flygtning. Det skyldes, at hun blev chikaneret og flere gange arresteret og fængslet, da hun havde startet sin musikalske karriere i Istanbul i 1992. Hende musik brød nemlig den tyrkiske lovgivnings forbud mod at udøve kurdisk kultur og sprog – et forbud, der holdt sig helt frem til 2002.

– Jeg flyttede fra Kurdistan til Istanbul i 1992, fordi der var meget bedre muligheder for at udøve min musik. Men da jeg udgav min første CD, blev den beslaglagt, fordi myndighederne mente, den handlede om frihed. Jeg og pladeselskabet blev anklaget for politisk propaganda, men mine sange handlede om kærlighed, ikke politik.

Fra folkemusik til verdensmusik
Mizgin synger fortsat sange på kurdisk, men musikken har bevæget sig fra kurdisk folkemusik til verdensmusik. Det skyldes at hendes orkester i Danmark har musikere med dansk, bulgarsk og iransk oprindelse – og den etniske baggrund smitter af på musikken.

– Vi laver vores musik i fællesskab. Vi kan f.eks. starte ud med en sang på kurdisk, men i den kollektive behandling i orkestret forvandler den sig. Jeg synes, det giver en anderledes, mere spændende og unik musik, når det kurdiske krydres med de andre musikeres bidrag, siger Mizgin.

– Verdensmusikken får slet ikke nok opmærksomhed i Danmark, og Mizgin er et godt eksempel på, at verdensmusikken faktisk lever i Danmark, siger sangerinden Miss Mukuba, der opfordrer Mizgin til at bruge sit talent i Danmark til at bygge bro mellem de forskellige kulturer.

Artiklen bringes også i bydelsavisen for Nørrebro: PåGaden.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce