Som noget nyt indeholder festivalen i år en særskilt afdeling om politisk aktivisme, der ifølge arrangørerne har til formål at udforske dennes mange ansigter, herhjemme såvel som internationalt, nutidigt såvel som retrospektivt.
Om baggrunden for beslutningen om at inkludere temaet i festivalen fortæller Maren Astrup, medlem af CPH:DOX’s programredaktion:
– Da vi gik i gang med at planlægge programmet, var det lige omkring rydningen af ungdomshuset i marts. De efterfølgende kampe, uroligheder og aktivisme var en markant begivenhed, der gav genlyd i hele Europa. Vi syntes, at det var naturligt at lade det komme til udtryk i vores program.
Ikke 69 over det hele
Der står nu ikke spraymalet »69« hen over hele programmet, der faktisk kun indeholder en enkelt ungdomshusfilm. Som ovenikøbet kun vises i klip af i alt 10-15 minutter. Den pågældende film er til gengæld Nicolaj Viborgs med spænding ventede ungdomshusfilm ’69’, der efter planen skal have premiere på årsdagen for rydningen den 1. marts 2008.
Det relativt begrænsede ungdomshusstof skyldes imidlertid ikke kun, at der endnu ikke findes det helt store antal ungdomshusfilm, som programredaktionen har kunnet vælge imellem: Det afspejler også en ambition om at ville åbne vinduet til en større verden af politisk modstand udenfor Nørrebro-universet.
I programmet indgår således film om aktivisme, som den i disse år vokser frem eksempelvis i forbindelse med kampen mod global opvarming eller i forsøget på at omdanne Sydens gigantiske slumbyer til bæredygtige, beboerstyrede fællesskaber.
Filmfestival vil skabe virkeligheden
Kendetegnende for CPH:DOX er tydeligvis, at man stræber efter at bringe filmfestivalen ud af biografsalen, en bestræbelse, der også præger tilrettelæggelsen af aktivisme-temaet.
Rundt omkring filmforevisningerne har man således bygget en ring af debatarrangementer, seminarer, workshops og sågar en »aktivistisk støttefest«, der er henlagt til området omkring Stengade og Folkets Hus på Nørrebro.
Da støttefesten ikke kun omfatter en større musikbegivenhed i Stengade 30, men tillige et »før-riot« lignende bålarrangement i Folkets Park, der det sidste halve år flere gange har lagt jord til »reclaim the street«-fester og mere eller mindre intensive konfrontationer med politiet, kan man godt få den mistanke, at arrangørerne i virkeligheden er ude i et projekt, der handler om at udstyre festivalens »brand« med lidt undergrundskapital. En mistanke, som Maren Astrup dog energisk afviser:
– Vi synes bare, at det kunne være hyggeligt at lave en sådan fest, forklarer hun, og tilføjer så:
– Det er i øvrigt sjovt, at Modkraft.dk betragter CPH:DOX som mainstream. I mange andre sammenhænge betragtes vi som undergrund.
Zapatist-hacker kommer på besøg
Mindre kontroversielle er en række arrangementer, der også sigter efter at bringe festivalen ud af biografmørket og give begivenheden en mere dialogisk, engagerende karakter.
Das Beckwerk og Jakob Boeskov, begge kendt for kunstnerisk aktivisme, skal eksempelvis diskutere politisk kunst med den tyske kunstner og G8-aktivist Petra Gerschner.
Man kan møde den britiske filosof Simon Critchley, hvis projekt går ud på intet mindre end at undersøge mulighederne for at genanvende modernistiske ideologier som leninismen og anarkismen i det 21. århundrede.
Og så er det lykkedes festivalen at få besøg af den mexicanske forfatter, filminstruktør og cyber-aktivist Fran Illich, der bl.a. arbejder som en slags webmaster og hacker for den verdensberømte zapatistbevægelse i Mexico.
Medieaktivisme
I samarbejde med billedkunstneren Jakob Jakobsen har festivalen også planlagt et par sessioner om medieaktivisme, en central udfordring i informationssamfundet.
Gennem visning af filmene »Activist Television I og II« og efterfølgende diskussion er idéen ifølge Jakob Jakobsen at inspirere folk til selv at gå i gang med at lave deres egne medier.
– Man kan bl.a. se, hvordan fremkomsten af små videokameraer i slutningen af 1960’erne pludselig satte folk i stand til skabe deres egne medier og således blande sig i kampen om, hvordan vores liv skal repræsenteres, fortæller han.
Ifølge Jakob Jakobsen er spørgsmålet om sådanne selvskabte og selvstyrede medier yderst relevant i disse år, hvor fænomener som You Tube og Myspace bringer decentraliseringen af kommunikationsmidlerne til nye højder.
Beatpot og eks-bz’er
Ud over aktivisme har CPH:DOX to andre temaer: Fiction-nonfiction og litteratur på film. Festivalen vil vise film, som bevæger sig i samme grænseland mellem virkelighed og fantasi, som den tidligere bz’er Morten Hartz Kaplers film, »AFR«, der fremstillede Anders Fogh Rasmussen som homoseksuel idealist.
Litteraturtemaet vil blandt andet have premiere på en film om beat-forfatteren William Burroughs’ besøg i Danmark i 1983.
Festivalen vil desuden uddele en lang række priser.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96