Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
25. maj 2007 - 12:23

Palæstinas Grand Prix-skæbne tæt på afgørelse

[Helsinki, maj 2007] Finalen i årets Melodi Grand Prix løber af stablen. Over 2.000 journalister fra hele verden er på plads i pressecentret, skrigende fans med flag i alle farver skråler sig gennem årets bidrag og byens taxichauffører glæder sig over, at der er godt gang i forretningen.

Kort sagt: alt er næsten som det plejer, når Eurovisionens pop-monster er sluppet løs i årets værtsby. Men ikke helt.

JPEG - 44.7 kb
Fadia Daibes Murad, talskvinde for det palæstinensiske Eurovision-projekt, interviewes af TV-Avisen i Helsinki.

For midt i virvaret, er en lille delegation fra Palæstina troppet op. Med flyers, t-shirts og på et velbesøgt pressemøde gør de opmærksom på deres ønske: at deltage i Melodi Grand Prix’et allerede næste år.

– Det her er en platform, som har over hundrede millioner seeres opmærksomhed. Og det er oplagt at bruge det til at flytte folks opfattelse af Palæstina, fortæller Fadia Daibes Murad, der er talskvinde for det palæstinensiske Eurovision-projekt.

Udfordringer og positive signaler
For at kunne deltage i Melodi Grand Prixet skal det palæstinensiske tv-selskab være aktivt medlem af det europæiske tv-samarbejde EBU. Og det er ikke sådan lige til.

Selvom også andre lande, der ellers ikke regnes som en del af Europa, såsom Israel, både er medlemmer og deltager i Melodi Grand Prix, er der en række udforinger for Palæstina. Blandt andet det faktum, at mange slet ikke opfatter det som et land, selvom for eksempel FIFA har tilladt Palæstina at deltage i VM-fodbold netop som et selvstændigt land.

Palæstinenserne har dog alligevel valgt at bede om optagelse her i maj. EBUs ledelse afgør det spørgsmål sidst på ugen.

Bjørn Erichsen, der er chef i EBUs Television Department, er positiv over for ansøgningen, men påpeger, at det måske ikke lige bliver her og nu, at vi kommer til at opleve Palæstina på scenen i verdens største pop-konkurrence:

– Vi ville sætte stor pris på at have Palæstina med i EBU og lade dem deltage i Melodi Grand Prix. Men der er en række betingelser, som skal opfyldes først. Dem er palæstinenserne informeret om, og så snart de er opfyldt, vil vi gerne byde dem velkommen i Eurovision-familien, siger han.

Nye fortællinger
Hvad end EBU beslutter sig for den 25. maj, fortsætter palæstinenserne deres kamp for at blive anerkendt, også i Grandprix-sammenhæng:

– Vi ønsker at fortælle en anden historie om Palæstina. En historie om et folk, der lever og som ønsker at leve. Musik er et universelt sprog, som alle forstår. Der krydser alle landegrænser og kan forstås af alle. Og som kan fortælle en historie. Derfor er Melodi Grand Prix så oplagt for os som palæstinensere, siger Fadia Daibes Murad.

Hun bliver blandt andet bakket op af Grand Prix-veteranen Jørgen Olsen, der sammen med sin bror vandt pop-showet tilbage i 2000. Han mener, at Palæstina skal have lov at deltage og fungerer selv som ambassadør for projektet.

Også den danske repræsentation i Ramallah støtter projektet økonomisk, ligesom den danske kunstnergruppe Superflex hjælper palæstinenserne med at få projektet på dagsordenen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce