Annonce

9. juni 2006 - 14:04

Antiracister mod højreekstrem offensiv

Et par måneder efter et mislykket forsøg på at manifestere sig i den sydfynske by Svendborg, forsøger flere højreekstreme organisationer i forening atter at indtage Krøyers Have, der traditionelt er et opholdssted for byens venstrefløj. Og ligesom sidst er demonstrationens anti-muslimske parole »Akkari og Laban ud af Danmark«.

Ved det første forsøg i april, dukkede omkring 40 højreekstremister op, mens Krøyers Have til gengæld blev besat af 2-300 antiracister.

Denne gang lægger de to organisationer, Dansk Front og De National-Liberale, flere kræfter i mobiliseringen, og i antiracistiske kredse forventes det at blive den største såkaldte »nazi-manifestation« i mange år.

Derfor har Antiracistisk Netværk i store dele af landet ligeledes mobiliseret til en politisk bred moddemonstration.

Ingen konfrontation med voldelige højreradikale
– Det er helt åbenlyst, at det er Dansk Front, som mobiliserer fra hele landet. Vi lægger op til at lave en bred og fredelig protest mod at nazisterne vil samles i Svendborg. Vi vil vise, at vi i Svendborg står sammen om »tolerance og respekt« i modsætning til de fremmedfjendske holdninger de vil markere, udtaler Gustav Heinsen fra Antiracistisk Netværk i Svendborg i en pressemeddelelse.

Arrangørerne understreger, at moddemonstrationen er fredelig, og de regner med omkring 400 deltagere, hvoraf flertallet forventes at blive lokale. Men også fra resten af landet – primært København, Odense, Aalborg og Århus – er der mobiliseret til den antiracistiske demonstration.

– Vi vil ikke i konfrontation med nogle af Danmarks mest voldelige højreradikale grupper. Men vi vil heller ikke acceptere at skal skræmme os fra at give vores mening til kende, derfor demonstrerer vi denne dag, forklarer Josephine Bredsted fra Antiracistisk Netværk i Svendborg.

Demonstrationen har opbakning fra blandt andet LO-Sydfyn, SF, Enhedslisten og samtlige politiske ungdomsorganisationer fra Radikal Ungdom og ud mod venstre, oplyser arrangørerne.

Provokation i Gellerup
Samme dag har den stærkt fremmedfjendtlige organisation Stop Islamiseringen Af Danmark (SIAD) indkaldt til demonstration i Gellerup ved Århus under parolen »Folkemorderne Hamas ud af Skandinavien«.

Beboerne i Gellerup har for manges vedkommende indvandrerbaggrund, og det forventedes derfor, at politiet ville henlægge den åbenlyst provokatoriske demonstration til det centrale Århus. Da SIAD tidligere på året forsøgte noget lignende i Vollsmose ved Odense, forbød politiet demonstrationen blandt andet med henvisning til at den kunne føre til »fare for den offentlige fred og fare for betydelige forstyrrelse af den offentlige orden«.

Men denne gang har Århus Politi tilladt fremmedhaderne at gennemføre deres forehavende. Ifølge chefpolitinspektør Bent Preben Nielsen, Århus Politi, er det hensynet til Grundlovens bestemmelser om ytrings- og forsamlingsfrihed, der har givet udfaldet.

Kaffe, nej tak!
Antiracistisk Netværk Århus tager skarpt afstand fra politiets tilladelse og kræver demonstrationen flyttet med henvisning til, at »SIAD’s racistiske markering i Gellerup er en hån mod folk i området og Århus som sådan«.

– Politiets rolle i den her sag er dybt kritisabel. I det her spørgsmål har politiet nærmest formået at alliere sig med racisterne. De har taget mere hensyn til udefrakommende racisters dybt primitive provokationer end ganske almindelig anstændighed, udtaler Peter Hegner Bonfils, talsperson for Antiracistisk Netværk Århus i en pressemeddelelse.

I Gellerupparken har »Multikulturel Forening i Århus« til gengæld inviteret højreekstremisterne til kaffe:

– Vi respekterer den demokratiske ret til at demonstrere, men vi forstår ikke rigtigt meningen med denne provokation. Vi går ind for dialog, og derfor har vi inviteret Stop Islamiseringen af Danmark til kaffe, siger formanden, Rabih Azad-Ahmad til Århus Stiftstidende.

Men den invitation bider ikke på formanden for SIAD, Anders Gravers:

– Vi ser ingen grund til at sige ja tak til kaffe. De har haft 30 år til at drikke kaffe med vore politikere, men det har de ikke ønsket, siger han.

Tilladelsen til den fremmedfjendtlige demonstration kommer få dage efter, at Århus Byråd har besluttet at »tage kampen op mod ekstremisme«.

»Jeg har til det formål afsat en pulje i 2006 på 50.000 kr. til foreninger og andre, som måtte have en god idé til et initiativ, som kan bidrage til at signalere respekt, dialog og tolerance«, skriver rådmand Flemming Knudsen (A) fra Kultur og Borgerservice i Århus Kommune.

Af Martin Lindblom/Monsun

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce