»Det er politiets klare opfattelse, at de forurettede har mere fokus på at komme i medierne, end i at sagerne bliver opklaret. I det hele taget har ingen af parterne været til at samarbejde med i sagerne, og det har ikke just gjort opklaringen lettere«.
Sådan lød en opsigtsvækkende kommentar fra chefkriminalinspektør Allan Lund, Århus Politi i Jyllands-Posten den 7. december.
Den bemærkelsesværdige politiske udmelding fra politiet bliver voldsomt kritiseret af venstrefløjen, og Enhedslisten kræver nu justitsminister Lene Espersen (K) i samråd.
– Det er langt ude, at Århus Politi beskylder Enhedslisten for at stå i vejen for en opklaring af højreekstremisternes vold og hærværk. Vi har kun én interesse – at få forbrydelserne opklaret, ikke mindst set i lyset af, at det var en af vores medlemmer, der blev overfaldet, siger Jørgen Arbo-Bæhr, der er folketingsmedlem for Enhedslisten.
– Jeg har allerede kaldt Justitsministeren i samråd. Jeg vil nu også have justitsministeren til at inddrage Allan Lunds udtalelse i sin redegørelse om Århus Politis indsats.
Politiet afviser kritik
Også DKP/ML langer ud efter politiets politiseren:
– Politiets udfald er helt uacceptable, og vi vil gerne have en forklaring. Vi forstår ikke, at politiet kommer med den slags politiske udtalelser rettet mod de forurettede i sagen. DKP/ML er lige så interesseret i at opklare overfaldene som politiet er, siger Sven Tarp fra DKP/ML til Jyllands-Posten.
Og i Antiracistisk netværk Århus undrer man sig over udtalelserne, som kaldes »en underlig melding«:
– Jeg ved, at flere går og venter på at blive kaldt ned på Politigården for at udpege gerningsmændene på fotos. Politiet har fået navne på alle, der var til stede, og vi vil alle hellere end gerne hjælpe med opklaringen af de ubehagelige angreb, siger Per Nielsen fra netværket til Jyllands-Posten.
Politiet afviser imidlertid blankt kritikken, og affærdiger protesterne som »et storm i et glas vand«:
– Jeg ønsker ikke at kommentere udtalelserne, da jeg mener, det er et storm i et glas vand, der har fået alt for meget opmærksomhed i medierne. Politiets fokus er på to opgaver, nemlig at opklare overfaldene og hærværket på Cafe Oskar, og dernæst at modvirke, at det sker igen. Vi har sat en del ressourcer af til at løse begge opgaver. Men jeg har til min tilfredshed noteret mig, at DKP/ML også er interesseret i at opklare sagerne,« siger politimester Jørgen Ilum til Jyllands-Posten.
Teori om »bandekrig« afvises
Århus Politi kritiseres også for – sammen med dele af dagspressen – at fastholde billedet af en konflikt imellem to voldelige politiske yderpoler. På trods af overvældende dokumentation fra både antiracister og politiets egne arkiver, hævder Århus Politi at være i tvivl om, hvad det er der foregår.
– Vi er stadig i tvivl om alt dette kan være iscenesat af nogle helt andre. Hvad der er hoved og hale i hele denne sag, ved vi simpelt hen ikke, siger Allan Lund til Politiken.
Politiet arbejder fortsat ud fra en teori om, at det første angreb på Café Oskar var en hævnaktion, fordi en mand med tilknytning til Dansk Front en uge tidligere angiveligt blev slået ned af antiracister.
Det er i hvert fald det motiv, som racisterne selv har oplyst til politiet under afhøringer.
Fire unge mænd med tilknytning til nazi-organisationen Dansk Front er foreløbigt blevet sigtet for tirsdagens angreb på Café Oskar. Efter lørdagens demonstration imod nazistisk vold, angreb 10-15 nazisterne igen stedet, og politiet har indtil videre sigtet en 22-årig kvinde fra den nazistiske AGF-hooligangruppe White Pride i forbindelse med den sidste episode.
Men teorien om en slags følelsesmæssig overreaktion fra den ekstreme højrefløj modbevises effektivt af politiets egne optegnelser over højreekstremistisk vold i Århus.
Århus politis egne undersøgelser viser blandt andet, at de 25 mest aktive nazister i White Pride er blevet sigtet for 62 voldsforbrydelser, overtrædelse af våbenloven eller lignende inden for de seneste par år.
Og af Politiets Efterretningstjenestes (PET) årsrapporter fra 2003 og 2004-2005 fremgår det tydeligt, at de nazistiske kredse i Århus systematisk intimiderer eller chikanerer personer, der arbejder med integration samt kulturel og religiøs forståelse.
Endelig dokumenterer en opgørelse fra Dokumentationsgruppen i foreningen Demos, at højreekstreme grupper i Danmark i de seneste ti år har stået bag en overvældende mængde trusler og overfald.
Socialdemokrater kritiserer politiet
Og det er ikke bare de direkte involverede parter, der kritiserer politiets fremfærd. Også socialdemokraternes gruppeformand i Århus, Hans Halvorsen, er utilfreds:
– Jeg betragter ikke det her som værende en bandekrig. Derfor er det nødvendigt, at politiet tager den her opgave alvorligt. Jeg undrer mig over, at når der var så massivt politiopbud ved demonstrationen i lørdags, at der så ikke var bare en enkelt politimand i Mejlgade om aftenen, siger han til dagbladet Arbejderen.
Af Mikkel Nonboe og Martin Lindblom/Monsun
Læs pressemeddelelse fra Enhedslisten: »Århus Politi skal lave, hvad de bliver betalt for«
Læs pressemeddelelse fra Café Oskar: »Nazistiske overfald er ikke sammenstød mellem fløje«
Læs pressemeddelelse fra Enhedslisten: »Enhedslisten fordømmer nazi-vold i Århus«
Århus politi. Rapport om bekæmpelse af hooliganisme i Danmark (pdf)
PET’s årsrapport fra 2003 om det ekstreme højre i Århus (pdf)
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96