Annonce

21. november 2005 - 16:27

Svensk nazi-march vækker vrede

»Salemmarchen« er oprindeligt startet som minde for en ung nazistisk skinhead, der blev dræbt under et slagsmål med en gruppe indvandrere i december 2000 i Stockholm-forstaden Salem. Siden har manifestationen udviklet sig til en højreekstrem march ledet af folkene bag den nazistiske nyhedsportal Info14.

Faldende deltagertal

I 2000 samledes 800 svenske nazister og højreekstremister blot otte dage efter drabet, og siden da er manifestationens deltagerantal vokset støt hvert år frem til år 2003, hvor mellem 1.500 og 2.000 personer deltog. I 2004 faldt antallet af marcherende nazister dog til et sted mellem 1.200 og 1.400.

Antiracistiske reaktioner

Siden nazisterne begyndte at marchere i Salem, er de blevet mødt af massiv modstand fra især organiserede antiracister. Modstanden har både bestået i lokale protester i Salem, og fra og med sidste år, en stor folkelig manifestation i midten af Stockholm.

Endvidere har militante antifascister forsøgt at blokere for togtrafikken til den station, nazisterne skal af på for at komme ned til marchens samlingsplads.

Folkelig manifestation mod racisme

Planerne for årets antinazistiske protester er også lagt. Den svenske pendant til Anti-Racistisk Netværk i Danmark, Nätverket Mot Rasism, arrangerer igen i år en demonstration på Norrmalmstorg i Stockholm. Sidste år talte demonstrationen godt 3.000 mennesker.

Nätverket Mot Rasism består af fagforeninger, indvandrer- og flygtningeorganisationer, politiske partier og homo-grupper.

Blokade af nazi-samlingspunkt

Den svenske del af Antifascistisk Aktion (AFA) har i år valgt at indkalde til en blokade på den station, som nazisterne sidste år mødtes på før de gik til marchens samlingspunkt.

Desuden har den svenske syndikalistiske ungdomsorganisation SUF i samarbejde med Antifascistisk Aktion indkaldt til blokade af Centralstationen i Stockholm.

Sidste år blev Centralstationen blokeret af mere end 500 AFA-aktivister fra Sverige, Danmark og Norge.

Danskere mobiliserer

Det danske netværk »Saleminitiativet« deltager også i mobiliseringen til årets protester mod Salemmarchen. Mandag den 21. november afholder gruppen informationsmøder i hele landet, og fredag den 9. december bliver der sendt busser til Stockholm med antiracister fra både Fyn, Jylland og Sjælland.

De danske nazister fra organisationen Dansk Front mobiliserer for deres vedkommende til deltagelse i den nazistiske march.

Af Linda Hansen/Monsun

Læs mere hos Nätverket Mot Rasism

Se AFA Sveriges blokadeindkaldelse

Se svenske SUFs blokadeindkaldelse

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce