Annonce

3. oktober 2005 - 1:22

Spirende modstand mod tvangsudvisning

Efter at dagbladet Information torsdag rettede fokus mod tvangsudvisningssagen mod den 48-årige iraner Alae Ghaedi har flere initiativer til støtte for hans sag set dagens lys. Iblandt disse er en elektronisk underskriftsindsamling i protest mod Alae Ghaedis tvangsudvisning, der senere skal afleveres til integrationsminister Rikke Hvilshøj. Fra underskriftsteksten lyder det bl.a.:

»Denne protest er forfattet på vegne af en gruppe mennesker, der har det tilfælles, at vi alle mener, at man ikke kan stå ved at sende mennesker hjem til fængsel, tortur eller død, og som mener, at Danmark ikke længere lever op til sit tidligere så gode image som et humanitært samfund.«

Der er desuden af aktivister fra forskellige grupperinger indkaldt til demonstration mod tvangsudvisningen tirsdag den 4. oktober.

»Det hænger jo ikke sammen«

Menneskerettighedsorganisationerne Amnesty International og Human Rights Watch har i klare vendinger protesteret mod afgørelsen i flygtningenævnet. Nævnet vurderede, til trods for at Alae Ghaedi tidligere har afsonet otte års fængsel for sin politiske aktivitet i Iran, at han kun har udført »begrænsede aktiviteter« som politisk aktiv i Iran og derfor ikke nødvendigvis vil få problemer med Teheran-styret.

Iran-koordinator for Amnesty International, Birte Lindell afviste dog denne argumentation:

– Det hænger jo ikke sammen, at kalde ham for en lille fisk, når man kan se, at han har siddet i fængsel i otte år. Det er proportionsforvrængning og meget firkantet af Flygtningenævnet, siger hun til Information.

Flygtningenævnet lægger desuden til grund for afgørelsen, at retsdokumenterne, hvori dommen på ti års fængsel og 75 piskeslag fastsættes, »må antages at være uægte«, da de er skrevet på en computer og mangler en klar dato.

Heller ikke denne vurdering købte Birte Lindell dog:

– Iran er ikke et tredje verdens land. Mange af deres dokumenter bliver altså skrevet på computer…Det er desuden en utrolig vag formulering, at papirerne »må antages at være uægte«. Enhver tvivl må komme asylansøgeren til gode.

Også Danmarks Radio har bidt mærke i det paradoksale i dommen:

»Det mest besynderlige i sagen er måske, at Alae Ghaedis svoger i december fik dansk opholdstilladelse med den begrundelse, at han er i fare for at blive forfulgt i Iran på grund af hans tætte tilknytning til Alae Ghaedi - som staten altså nu vil udvise.«

Information er fortsat det eneste større skrevne medie i Danmark, der har behandlet sagen.

Af Carsten Lundsgaard. Arkivfoto: www.aktionsdag.dk

Se pressemeddelelse på Modkraft

Se tidligere omtale på Modkraft

Læs mere hos DR

Underskriftsindsamling mod tvangsudleveringen

Besøg Støttekredsen for Flygtninge i Fare

Demonstration mod tvangsudvisningen af Alae Ghaedi

Tirsdag den 4. oktober kl. 16.00

Integrationsministeriet, Holbergsgade 6

Arr.: Bekymrede borgere

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce