Annonce

15. september 2003 - 18:32

Sveriges fattige bondekvinder sagde Nej

»Nej-sidens sejr er et alvorligt tilbageslag for den politiske og økonomiske elite«. Sådan lyder en af dagens politiske analyser efter et rungende Nej til svensk deltagelse i euro-samarbejdet.

Den forventede medlidenhedseffekt i forbindelse med attentatet på udenrigsminister Anna Lindh udeblev, og der var på intet tidspunkt optræk til den valggyser, som svenske meningsmålingsinstitutter fejlagtigt havde lagt op til.

Fra starten havde Nej-fløjen et sikkert flertal bag sig, og kun to valgdistrikter – Stockholm og Skåne – endte med at have flertal for euroen. Alle andre steder vendte tommelfingeren nedad, og det står i grel modsætning til, at 80 procent af politikerne i den svenske Riksdag havde anbefalet et ja.

Ifølge svenske målinger er det primært kvinder, lavtlønnede og folk på landet, der stemte nej til euroen.

Styrket svensk krone

Ja-siden – og de fleste større medier – havde desuden forudsagt en økonomisk øretæve til den svenske krone i tilfælde af et nej. Indtil videre har børserne i midlertid taget nej’et meget roligt.

Da den europæiske valutahandel gik i gang mandag morgen blev kronen endda styrket.

Til Politiken havde Nykredits cheføkonom John Madsen ellers forudsagt – under overskriften »Ventede morgensmæk til den svenske krone« – at den svenske krone ville blive markant svækket, når de nordiske valutamarkeder åbnede.

Heller ikke aktiemarkedet lod sig på nogen måde ryste. Her til eftermiddag var kurserne tværtimod steget.

Glæde blandt euro-modstanderne

Blandt de svenske nej-sigere var der stor glæde over det markante resultat, der blev omtalt som en »jordskredssejr«.

»Folkeafstemningen er en sejr for demokratiet. (...) Den klare nej-sejr er i høj grad et udtryk for den dybe mistro mod centralisering af magt og manglen på demokrati i ØMU-projektet«, hedder det blandt andet i en kommentar fra det svenske Vänsterpartiet, der nu kræver en juridisk bindende undtagelse.

Også Folkebevægelsen mod EU i Danmark betragter valgresultatet som en sejr for demokratiet, og fastslår desuden i en pressemeddelelse, at det svenske nej viser, at »borgerne var i stand til at skelne mellem temaet for folkeafstemningen og den politiske tragedie, som landet kom ind i med drabet på landets udenrigsminister.«

Enhedslisten mener, at det svenske resultat bør skyde en dansk afstemning »et godt stykke ud i fremtiden«, og at nej’et ikke bare er godt for Sverige, »men for hele den europæiske befolkning. Med Nej’et er det blevet fastholdt, at der er et alternativ til hele den udemokratiske Unions-udvikling, som primært foregår på markedets betingelser.«

Også Junibevægelsen ønsker svenskerne tillykke, men advarer samtidig om, at »glidebanen mod en forbundsstat i EU« ikke stopper med ØMU’en og euroen.

»Udkastet til EU-forfatning omfatter en ensrettet økonomisk politik, styret fra Frankfurt og Bruxelles. Hverken de svenske eller de danske ja-partier har noget folkeligt mandat til at gå videre mod en EU-forfatning overordnet de enkelte landes grundlove«, skriver bevægelsen.

Af Martin Lindblom/Monsun

Læs pressemeddelelse fra Folkebevægelsen mod EU

Læs pressemeddelelse fra Enhedslisten

læs pressemeddelelse fra Junibevægelsen

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce