Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
17. januar 2012 - 15:58

Ib Spang Olsen efterlader en uvurderlig skat

Hver gang øjnene falder på en af Ib Spang Olsens tegninger er det som om hjertet banker en lille bitte smule stærkere og at sindet fyldes af mildhed, kærlighed til andre og glæde over livet.

Ib Spang Olsen, der døde i søndags, spredte dette uforklarlige lys omkring sig. Det gjaldt hans fuldstændig naturlige erotiske skildringer, det unikke indblik i barnets evigt mystiske og mytiske verden, de altid skarpe og vittige politiske plakater.

JPEG - 55.4 kb
Ib Spang Olsen. Foto: Martin Mounzer/Arbejderen

Kiosken på Torvet, Blæsten, Drengen i Månen, Min Bold, Det lille Lokomotiv, Regnen, Mosekonens Bryg – for ikke at glemme Halfdans ABC. Blot nogle få titler blandt mange af hans herligt sprudlende børnebøger, som altid fortæller om, at bag det trivielle, konforme og triste er der en spillevende fantasiverden.

Det er en verden, der er åben for børn og andre barnlige sjæle i alle aldre. Enhver med mod til at åbne sig og modtage kan træde ind i dette rum af kærlighed, samklang og spændende gåder.

Bag den lattermilde dreng lå imidlertid en skarp politisk iagttager. Meget lidt undgik Østerbro-drengens øjne, men hans afsky for dumhed og grådighed blev altid formidlet med elegance, overskud og et glimt i øjet.

Ib Spang Olsen var læreruddannet i 1943 og studerede herefter på Kunstakademiet 1945-49 og Den Grafiske Skole 1947-49. Det takker børn, ikke bare i Danmark, men over hele verden, ham for i dag.

Siden tresserne er generation efter generation vokset op med denne ordets og stregens troldmand, der forblev skarp og opmærksom på sit samfunds sol- og skyggesider til sin død.

Det var også de svages hverdag, han viste frem. Kullemperens krogede ryg, det blege bybarn, der hungrede efter sol og næring, arbejderhjemmets trange kår.

Verden er blevet lidt mindre spøjs. Det er som om, at Ib Spang Olsens hjertevarmende lys allerede mangler derude i den grå vinter. Så er det godt, at han efterlader os alle disse store skatte, der kan deles af alle.

Ib Spang Olsen blev 90 år. Æret være hans minde.

Eksempler på Ib Spang Olsens arbejder kan findes her.

Denne artikel har også været bragt i Dagbladet Arbejderen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce