Annonce

18. december 2011 - 23:09

Must-gives and -haves

De er ikke alle spritnye, men gode bøger forringes jo ikke af at blive ældre, tværtimod, de falder i pris samtidig med at de dufter bedre. Tjek dit lokale antikvariat og nyd at bogen har været elsket af nogen før dig eller støt din lokale uafhængige bogbiks.

Selvportræt med dyr af Christian Yde Frostholm. Gyldendal, 2011.
En ikke mindre end fremragende erindringsglimtende bog om at vokse op med en seksualitet der adskiller sig fra majoritetens. Inklusiv den familie man gerne vil elskes af. Skrevet i et så stramt og uoverflødigt sprog at det ville være en hån at sige andet end: Køb den. Bemærk i øvrigt den meget smukke omslagstegning af Al Masson.
Christian Yde Frostholm står desuden bag litteraturprojektet evighedsblog.dk som du bør tjekke fordi den serverer perler for dig på et sølvfad.

Menneskeudstilling. Fremvisninger af eksotiske mennesker i Zoologisk Have og Tivoli af Rikke Andreassen & Anne Folke Henningsen. Tiderne Skifter, 2011.
Her er julegavehittet til den historieinteresserede eller andre, der (burde) interessere sig for, hvordan race i et historisk perspektiv er blevet brugt til at kategorisere mennesker som henholdsvis ‘vilde’ og ‘eksotiske’ eller ‘normale’ og ‘civiliserede’.
Med udgangspunkt i et glemt arkiv gennemgår de to forskere Rikke Andreassen og Anne Folke Henningsen, hvordan mere end 50 udstillinger af såkaldt ‘eksotiske’ mennesker fra 1870erne til 1910erne fandt sted i Tivoli og Zoologisk Have. Udstillinger, som fx beduiner-udstillingen, afrikaner-udstillingen, kineser-udstillingen, der trak fulde huse og i høj grad var med til genfortælle og medskabe forestillinger om ‘os’ og ‘de andre’ og dermed etablere de racehierarkier, der ligeledes trækker tråde til vores nutidige samfund. Som Anne Folke Henningsen udtrykker det: »Dengang handlede det om race. I dag har kultur fået rollen som den determinerende faktor, og det præger vores debat om multikulturalisme. Her er man sin kultur, ligesom man dengang var sin race.«
Bogen er rig på anekdoter og berører en række spændende emner som fx hvordan køn, eksotisering og erotisering spiller sammen, og hvordan disse menneskeudstillinger var med til at legitimere kolonialistiske interventioner, men også hvordan de udstillede personer udøvede en vis form for modmagt i form af eksempelvis strejker for forbedrede arbejdsforhold.
Bogen er godt formidlet og velillustreret, så her er tale om en julegave med overhængende fare for at gøre den glade modtager klogere på det samfund, vi lever i. We like!

De bedste hensigter – en adoptivmors refleksioner af Cheri Register. Hans Reitzels forlag, 2010.
Noget så usædvanligt som en (selv)kritisk bog om at adoptere fra transnationale lande. Bogen er skrevet af dansk-amerikaneren Cheri Register, der er adoptivmor til to voksne døtre fra Korea og den fik lunkne modtagelser i pressen, sandsynligvis fordi den kritiske vinkel på transnational adoption stadig har trange kår herhjemme. Register skriver tankevækkende og provokerende om bl.a. eksoticering, kultur og identiteter, og relevansen af denne bog rækker langt ud over emnet adoption. En alt for overset bog.

Just Kids af Patti Smith. Klim, 2010.
Just Kids er selvbiografi, biografi og generationsportræt i et, centreret omkring kærlighedsforholdet mellem Rockmusikeren og poeten Patti Smith og kunstneren Robert Mapplethorpe der døde af AIDS i 1989. Der er sagt og skrevet meget om denne bog, der har fået fantastiske anmeldelser, hvori flere har fremhævet den ”universelle kærlighedshistorie” i bogen, hvilket er pudsigt i betragtning af den meget queerede, ikke-heteronormative konstellation som Patti Smith og Robert Mapplethorpe etablerede sig selv og deres kærlighed i. Men excentriske kunstnere som Patti Smith må jo nok lidt mere end gennemsnittet og uanset, så er det vanddrivende smukt, poetisk og usentimentalt beskrevet. Helt som man kunne forvente det af Patti Smith, bare bedre.
Fås både på dansk og engelsk, og er udkommet i billigudgaver på begge sprog.

Om at spise dyr af Jonathan Safran Foer. Tiderne Skifter, 2010.
En genremæssig rodekasse af en bog, der afdækker Safran Foers process fra kødspiser til vegetar gennem skildringen af alt fra hans jødiske bedstemors krigsprægede madvaner til forholdene på industrialiserede land- og fiskeribrug. Som mangeårig vegetar er der for så vidt intet nyt i en stor del af beskrivelserne i fx slagteriindustrien, men bogens styrke er den sammehængskraft den præsenterer ved dens mangefacetterede afdækning af emnet. Grundigt, både sprogligt og faktuelt.

Trans* Kvinder, Køn & Forskning, nr. 3-4, 2011.
Tidsskriftet fra Koordinationen for Kønsforskning har slået sig løs og dedikeret et helt nummer til artikler om trans* som forskningsfelt (sådan 5-10 år efter, at alle andre gender studies fakulteter har fattet interesse for emnet... meeen det er jo bedre sent end aldrig!).
Den kyndige redaktion har samlet artikler om blandt andet konstruktionen af trans*maskulinitet på YouTube, forholdet mellem queer- og trans*aktivisme og erfaringer af trans-racialitet hos ikke-hvide adopterede.
En gave, der helt sikkert vil falde i god jord hos alle kønsforskningsinteresserede akademiaspirer, og med den flotte billedside, er nummeret sågar gået hen og blevet lidt af en visuel fornøjelse at bladre sig igennem.
Kan bestilles igennem Koordinationen for Kønsforskning

Læs mere om »Trans*studier og –vokabularium« på QueerKraft

JPEG - 40.5 kb
Et helt temanummer dedikeret til trans* i både tekst og billeder er hvad Koordinationen for Kønsforskningen disker op med. Foto: Amos Mac.

Rystet Spejl Søren Ulrich Thomsen. Gyldendal, 2011.
Hvis du tidligere har læst Søren Ulrich Thomsen er den præcis så god som man turde håbe på. Hvis du aldrig har er det endnu bedre.

Palestine af Joe Sacco. Fantagraphic books, 2010.
Den maltesisk-amerikanske journalist og graphic novel-forfatter Joe Sacco er stadig relativt ukendt i Danmark og det er en stor skam. Hans første hovedværk Palestine foreligger endnu kun på engelsk, den nyeste udgave med forord af Edvard Said. Palestine er en graphic novel bygget over tegninger, interviews og reseach som Joe Sacco udførte under et ophold i de palæstinensisk besatte områder under den første intifada i starten af halvfemserne. Bogen er fra første side en medrivende, grusom udstilling af den israelske besættelse og undertrykkelsen af palæstinenserne. Sacco formår at have et selvironisk blik for sin egen rolle som vestlig ”beskuer” i de besatte områder, og han behersker fuldstændigt balancegangen mellem humor og alvor i sin formidling af dette tragisk tidsløse stof.
Tjek evt også Joe Saccos Footnotes from Gaza og Safe Area Gorazde.

Huden er det elastiske hylster der omgiver legemet af Bjørn Rasmussen, Gyldendal 2011.
Faktisk blev jeg utrolig irriteret og skuffet over denne bog, som jeg måtte tvinge mig selv til at læse færdig. Men mange i min omgangskreds, hvis bogsmag jeg normalt deler, kan ikke få armene ned over den. I stedet kan jeg så fremhæve at dansksproget bøsselitteratur fortjener al medvind i verden og i øvrigt er omslaget og titlen så smuk at det næsten er nok at sidde med bogen i hænderne og bare kigge på den.

Queer Performance af Sizzy Boyz (Katz, Kock, Ortmann, Schenk & Weiss (red). 2011. Thealit. Frauen. Kultur. Labor, 2011.
Hvis man vil have genderfuck og flotte farvefotos en masse kan man rette blikket mod det tyske bogmarked. Her har kulturinstituttet Thealit udgivet en bog om drag-boyband-gruppen Sissy Boyz, der med egne ord placerer sig et sted mellem subversiv kunst, feministisk propaganda, aktivisme, burlesque og pupertære teenagedrømme. Tilhører man de tyskkyndige kan man i denne bog fornøje sig med artikler og analyser af blandt andet »Queer-feministische Fantasiebilder von Männlichkeit und Sexualität« og »Coole Machos und andere Körperbildern«.
Har man imidlertid ikke helt mod på den tyske grammatik, kan man så fornøje sig med de mindre teksttunge afsnit, hvor man blandt andet kan følge Sissy Boys gennem en god gammeldags foto-love-story (jep, ligesom i Bravo-bladene), læse Die Ärtzte Ohne Ängste’s (der optræder som tøsedrengenes onde tvillinger) behandlingsplaner ud i BDSM-inspireret smerteterapi, eller simpelthen nyde de mange flotte farvefotos, der pryder bogen.
Bogen kan bestilles direkte hos forlaget eller erhverves hos udvalgte boghandlere i Berlin og Bremen.

JPEG - 40.4 kb

A single man af Christopher Isherwood. University of Minnesota Press. Oprindelig udgivet i 1964 men genudgivet i forbindelse med Tom Fords blændende filmatisering af bogen i 2009. Du bør ikke nøjes med filmen, ikke mindst fordi Isherwoods stærke indirekte skildring af det at være tæt på et døende menneske hører til den del der blev skåret bort i filmen.
Fås både på dansk og engelsk og er udkommet i billigudgaver på begge sprog.

Find Holger danske af Maja Lee Langvad. Borgen, 2006.
En lille fantastisk tekstsamling om konstruktionen af identitet, familier og etnicitet. Alt for kort er den! Angiveligt skulle Maja Lee Langvad have en bog på vej hvilket kun kan gå for langsomt. Hvis hun læser op til en begivenhed i nærheden af dig bør du skynde dig, hendes stemme er champagne for øregangene.

Vrede unge mænd – Optøjer og kampen for anerkendelse i et nyt Danmark af Aydin Soei. Tiderne Skifter, 2011.
Sociologen og journalisten Aydin Soei trækker her niveauet væsentligt op fra sin
(med)forfatterdebut Skyld- Historien bag mordet på Antonio Curra fra 2007. Ikke at det var nogen dårlig bog, men i Vrede unge mænd får Soei foldet sin faglighed ud og demonstrerer resultatet af kombinationen af god journalistik og grundig research. Bogen tager udgangspunkt i urolighederne på Nørrebro i de senere år og bygger dels på interviews med socialpædagoger, betjente, lærere og unge beboere på Nørrebro, og dels på sociologisk teori. Et tiltrængt kritisk perspektiv på den rolle politi, medier, forfejlede kommunale tiltag og ikke mindst socioøkonomiske forhold spiller i urolighederne. Soie trækker noget så oldschool som et klasseperspektiv op af hatten og det er bogens stærkeste kort.

Til de nysgerrige - en bog om seksualitet og forplantning af Marie D. Christiansen.
illustrator og grafiker Marie Christiansen har med støtte fra Statens Kunstfond udgivet en opdateret ælle-bælle-bolle bog. Dem kom der også et par stykker af sidste år men de udmærkede sig mest ved at være ekstremt heteronormative. Til de nysgerrige retter til dels op på dette og på redaktionen blev vi lidt forelsket i den. Illustrationerne er fede og uhøjtidelige og Maria Christiansen skal have en høj femmer for detalje-rigdom(i det omfang man kan kalde en klitoris en detalje!) og for at berøre livsvigtige emner som onani, naturlig kropsbehåring, homosex og aseksualitet. Forplantningsdelen er så afgrænset til en beskrivelse af et heteroknald, og der kunne man måske med fordel have opretholdt det ellers høje og nuancerede niveau, men det er nu stadig en virkelig fin bog.
Kan købes på mariedesign.dk eller artrebels.dk

Da det jo i sagens natur er umuligt at lave en udtømmende liste over verdens dejlige bøger, dedikerer vi hermed vort elskede kommentarfelt til alle jeres supplerende oplysninger om bøger, som vi glæder os til at høre nærmere om.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce