Annonce

9. december 2011 - 9:54

Danske antifascister frygter svensk grænsekontrol

Når danske antifascister fredag aften triller i bus fra Nørrebro med retning mod Nordens største ny-nazistiske march, så er det ikke kun udsigten til at stå ansigt til ansigt med flere hundrede højreekstremister, som fylder tankerne.

Den venstreradikale gruppe Antifascistisk Aktion (AFA), som står bag busturen til en anti-racistisk demonstration i Stockholm lørdag eftermiddag, frygter, at emsige politimyndigheder på den svenske side af grænsen vil skabe problemer.

– Vi er bekymrede for at svensk politi vil misbruge landets udlændingelov til at tilbageholde og afvise folk, som har været dømt eller blot sigtet eller tiltalt for mindre forseelser i Danmark, siger Anders Lind fra AFA til Modkraft.

Talspersonen fortæller, at gruppen derfor har taget kontakt til danske medier og svenske jurister, som står klar til at kigge politiet over skulderen, hvis de tilbageholder passagerer på de danske busser.

Læs om begivenheden »Det falske Salem - endnu et AFA-roadtrip« hos ProjektAntifa.

Nazister marcherer i centrum

Målet for de danske busser er en demonstration i Stockholm med parolen »Sverigesdemokraterne ud af Rigsdagen – Ingen nazister i vores gader« arrangeret af paraplyorganisationen »Vi är 94 procent«.

Navnet refererer til alle de mennesker, som ikke stemte på Sverigesdemokraterne ved det seneste valg til Rigsdagen, hvor det højrenationale parti blev valgt ind med 5,7 procent af stemmerne.

Besøg hjemmesiden »Viar94procent«.

Lørdagens demonstrationen er indkaldt i protest mod en stor ny-nazistisk march vendt mod »svenskfjendtlighed«, der skal finde sted på bydelen Gamla Stan midt i byen samme dag.

Marchen har siden år 2000 foregået i Stockholm-forstaden Salem og samlet op i mod 2.000 højreekstremister fra hele Norden – herunder flere danskere.

Mens marchen tidligere har tiltrukket medlemmer af det danske nazistparti DNSB, Blood & Honour Danmark og Dansk Front, så er den nye gruppe Danskernes Parti i år inviteret til at holde tale.

Læs artiklen »Danskere stjal scenen under svensk nazi-march« hos Avisen.dk.

Præventive anholdelser set før

Talspersonen for AFA forklarer, at forholdsreglerne forud for lørdagens demonstration er taget på baggrund af mange års dårlige erfaringer med de svenske myndigheder.

Således har politiet to gange tidligere stoppet gruppens busser og tilbageholdt op mod 20 personer, der har en plettet straffeattest eller en sag i gang i retssystemet.

JPEG - 47.7 kb
Den danske aktivist »L« blev i 2008 afvist ved den svenske grænse forud for en anti-nazistisk demonstration. Årsag: Tiltalt for at deltage i flere husbesættelser. Foto: Privat.

Årsagen er formentlig, at protesterne mod nazisternes march i Salem flere gange har udviklet sig til voldsomme sammenstød mellem politiet og antifascister, som ønsker, at stoppe marchen.

Læs artiklen »Antifascister blev buret inde« hos Modkraft.

Læs artiklen »Salem-optøjer forsinkede nazimarch« hos Modkraft.

Anders Lind mener dog ikke, at hverken de tidligere års optøjer, verserende sager eller en plet på straffeattesten burde have negativ indflydelse på om danskere fremover kan deltage i demonstrationer i Sverige.

– Det er dybt problematisk, hvis man ikke kan deltage i en lovlig anmeldt demonstration, siger han til Modkraft.

Læs artiklen »Allt du behöver veta inför 10 december« hos Motkraft.net.

Anders Lind er et opdigtet navn. Artiklens forfatter er bekendt med talspersonens rigtige identitet.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce