Annonce

11. november 2011 - 16:18

Facebook-patrioter går på gaden i Danmark

I denne uge kunne flere danske medier fortælle, at den yderste højrefløj i Europa ifølge en ny engelsk undersøgelse har større opbakning på internettet end hidtil antaget.

Den engelske tænketank Demos har gennemført interviews med 12.000 højrefløjssympatisører i 12 europæiske lande og konkluderer, at det særligt er via sociale netværk på hjemmesiden Facebook, at støtten kommer til udtryk.

– Den yderliggående højrefløj er i gang med at etablere forbindelse til en ny generation, siger forskeren Matthew Goodwin fra University of Nottingham’s School of Politics and International Relations til dagbladet Information.

Læs »Europas højreekstremister har stort uudnyttet potentiale« hos Information.

Læs artiklen »Rapport: Det yderste højre tromler frem på nettet i Europa« hos Politiken.

Læs rapporten »The New Face of Digital Populism« hos Demos.

Erklærede anti-racister

I Danmark er Danish Defence League et eksempel på den nye udvikling.

Den yderliggående højrefløjsgruppe har igennem det seneste år etableret kontakter til og mobiliseret danske unge på Facebook, som ikke tidligere er set i højreekstreme sammenhænge.

Efter engelsk forbillede forsøger Danish Defence League at »tilbageerobre« gaden fra muslimer og har opbygget nationalistiske »modstandsgrupper« i flere danske byer.

JPEG - 57 kb
Internt møde hos højrefløjsgruppen Danish Defence League i Sønderjylland. Foto: Facebook.

Officielt og udadtil er gruppen imod militant islamisme, og medlemmerne er erklærede anti-racister og tilhængere af både demokrati og menneskerettigheder.

Internt optræder medlemmer dog med våben i hånden og dyrker kontakter til rockere og ny-nazister.

Det fortæller researchgruppen Redox, som følger udviklingen på den yderste højrefløj, til Modkraft.

Læs artiklen »Engelske anti-muslimer breder sig til USA og Danmark« hos Modkraft.

Dækker hele landet

Danish Defence League blev stiftet den 28. august 2010 af blandt andre eksil-englænderen Gary Hoope.

Han er tilknyttet moderorganisationen English Defence League, som har gjort sig bemærket med store anti-muslimske demonstrationer, der ofte er endt i sammenstød med politi og moddemonstranter.

Læs artiklen »England: Højreekstremister angreb politiet« hos Modkraft.

Mens den danske gruppe kun kan samle 20-30 aktivister til deres manifestationer, så har flere end 1.500 erklæret deres støtte på Facebook.

Via det sociale site kan man komme i kontakt med gruppens afdelinger i Djursland, Vestsjælland, København og Sønderborg.

Desuden har Danish Defence League annonceret, at man vil etablere grupper på Fyn og i Nordjylland i den nærmeste fremtid.

Ønsker medieomtale

I forbindelse med en mindehøjtidelighed for ofrene for terrorangrebet den 11. september samlede Danish Defence League 20-25 personer foran den amerikanske ambassade og på Christiansborg Slotsplads.

Manifestationen blev indtil sidste år organiseret af Stop Islamiseringen af Danmark/Europa, men efter sidste års afsløring af arrangørernes forbindelse til højreekstremister har Danish Defence League overtaget projektet.

Læs artiklen »Farshad Kholghi trækker sig fra kontroversiel demonstration« hos Modkraft.

Læs artiklen »Farshad Kholghi bekymret over nazi-vagtkorps« hos Modkraft.

Forbindelsen til den Aalborg-baserede Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) skyldes ikke kun personsammenfald grupperne imellem. Der er også en stor lighed i deres politisk strategi.

Begge højrefløjsgrupper præsenterer sig på diverse hjemmesider som tilhængere af Grundloven, demokratiet og menneskerettigheder i deres kamp mod islam og tager afstand fra både racisme og nazisme.

Dertil kommer en fælles forkærlighed for medieegnede provokationer.

SIAD har tidligere høstet relativ stor omtale alene ved at annoncere anti-muslimske demonstrationer i områder med mange etniske minoriteter.

Mod-demonstrationer har dog sat en foreløbig stopper for denne fremgangsmåde, og foreningen er i dag præget af inaktivitet.

Læs artiklen »Antiracister: SIAD får en varm velkomst« hos modkraft.

I forrige uge led SIAD’s formand Anders Gravers desuden et stort symbolsk nederlag, da han i Landsretten blev dømt til at betale erstatning til tegneren Kurt Westergaard for at have misbrugt hans berømte Muhammed-tegning i forbindelse med en demonstration.

Læs artiklen »Højreekstremister skal betale Kurt Westergaard erstatning« hos Modkraft.

Racisme-sigtet efter moske-aktion

Den første aktion fra Danish Defence League fandt sted i Nakskov i begyndelsen af juni i år.

Her blev et banner og klistermærker med Kurt Westergaards Muhammed-tegning hængt op på en moske i ly af natten. Det hele blev optaget på video og efterfølgende offentliggjort på hjemmesiden YouTube.

Læs artikel »Moske udsat for højre-ekstremistisk aktion« hos TV2 Østjylland.

Godt en måned senere ransager Politiets Efterretningstjeneste hjemmeadressen hos gruppens talsperson Bo Vilbrand og et andet medlem. Begge bliver anholdt og sigtet for overtrædelse af racismeparagraffen.

Læs artiklen »Danske højreekstremister anholdt« hos BT.

Igen i oktober trækker Bo Vilbrand overskrifter.

»Klar til krig«

Det sker, da den 23-årige formand sammen med tre andre medlemmer af Danish Defence League står frem i Ekstra Bladet, alle iklædt skudsikker vest og erklærer sig klar til krig med herboende muslimer.

Læs artiklen »Krigserklæring fra højre: Vi er klar« hos Ekstra Bladet.

Udtalelserne blev bakket op af enkelte tilfælde af nationalistisk graffiti underskrevet med gruppens navn.

JPEG - 70.9 kb
København, oktober, 2011. Foto: Redox.

Baggrunden for krigserklæringen er, at en lille sammenslutning af radikale muslimer i forbindelse med folketingsvalget har argumenteret imod demokrati og vestlig livsstil i den københavnske bydel Tingbjerg og omegn.

Læs artiklen »Salafister: Sådan ændrer vi Danmark« hos Ekstra Bladet.

Annoncering af muslimske »fri-zoner« i hovedstadsområdet giver højre-nationalisterne en anledning til at skærpe retorikken.

Og det bekymrer eksperter.

– Den retorik, der kommer fra Anders Breivik, er nøjagtig den samme retorik, som kommer fra Danish Defence League - netop at ’vi er i krig’, siger Chris Holmsted Larsen til Ekstra bladet.

Læs artiklen »Ekspert: De taler som Anders Breivik« hos Ekstra Bladet.

Forbindelser til rockere og ny-nazister

Ifølge researchgruppen Redox, så er der god grund til at holde et kritisk øje med Danish Defence League.

– Gruppen har aktuelt et højt aktivitetsniveau og har tilsyneladende held med at mobilisere personer, som ikke tidligere har været aktive på den danske højrefløj, siger en talsperson fra Redox til Modkraft.

Han fortæller, at internet-nationalisterne flere gange har benyttet møder og fester til at skabe fysisk forbindelse til ligesindede i Tyskland, Norge og Sverige.

I Danmark er der, ifølge researchgruppen, desuden tråde til både rockere på Facebook og ny-nazister til deres arrangementer.

Ved mindearrangementet den 11. september i København deltog således en central person fra Danmarks Nationale Front, som har erklærede nazister blandt sine medlemmer.

– Selvom gruppen forsøger at fremstille sig selv som demokrater og anti-racister, så er der tale om højreekstremister med en åbenlys voldsfascination, siger Redox talsperson, der vurderer, at udviklingen det næste år bliver afgørrende for gruppens fremtid.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce