Annonce

31. oktober 2011 - 18:31

USA: Occupy-bevægelse opfordrer til generalstrejke

Politiet slog i weekenden til mod aktivistlejre i adskillige amerikanske byer og anholdt godt 80 mennesker tilknyttet den verdensomspændende, kapitalisme-kritiske Occupy Wall Street-bevægelse.

I Denver blev syv anholdt, da politiet skød peberspray og tåregas ind i mængden ved en telt-lejr, der i ugevis havde dannet rammen om debat- og folkemøder.

Ligeledes i Austin, Texas og Portland, Oregon, blev henholdsvis 42 og 24 personer anholdt ved lignende episoder.

Aktivister fra Occupy Oakland har nu taget konsekvensen og opfordrer til at rykke protesterne ud i byen, lukke de lokale skoler og gennemføre en generalstrejke i protest mod grådigheden hos landets rigeste.

Se indslaget »27 Peaceful Protesters Arrested At Occupy Portland! Cops Say "Matter Of Public Safety"« her.

Se nyhedsindslaget også »Occupy Denver: Police Shoot Mace & Pepper Balls at Protesters (9NEWS 5pm)«.

Generalstrejke i Oakland

Politiet lukkede allerede i sidste uge protestlejren Occupy Oakland og har siden slået hårdt ned på ethvert forsøg på at genetablere lejren i byen.

På den baggrund har aktivisterne besluttet at opfordre til generalstrejke onsdag den 2. november. De ønsker med egne ord at »lukke byen ned« og vise deres vrede mod den rigeste 1 procent af befolkningen.

Beslutningen blev truffet af 1.600 mennesker, der stemte om beslutningen på et af de folkelige stormøder, som er blevet bevægelsens kendetegn.

Se et indslaget om vedtagelsen af generalstrejken.

Besøg hjemmesiden Occupy Oakland.

Ekspert: Lejrene er centrale

Blandt iagttagere er der enighed om, at netop etablering af åbne møder i basisdemokratiske protestlejre er afgørende for Occupy-protesternes succes og fortsatte udbredelse.

Lignende lejre er tidligere set i Grækenland, Spanien, Israel og flere arabiske og nordafrikanske lande, hvor kravet om demokrati og social retfærdighed er rykket ud på gaden og har mobiliseret tusindvis af »almindelige mennesker«.

De aktuelle Occupy-lejre opstod for første gang den 17. september i New York og har siden har spredt sig til hele verden – herunder Danmark.

Læs artiklen »Protest mod finanskrisen: Vil besætte Wall Street« hos Modkraft.

Og det er helt afgørende, at folk fortsat er tilstede i byens rum. Det skriver cand.mag. i historie Mikkel Thelle i en analyse i dagbladet Information med titlen »Vil man have forandring, skal man erobre gaden«.

»Besæt Wall Street-bevægelsen er nu fysisk til stede i flere vestlige storbyer fra New York City til Washington og London. Det viser, at uanset, hvor stor virkning sociale og mobile medier har for moderne sociale protester, er det stadig indtagelsen af gaden, der gør en forskel. Det er masserne på gaden, der for alvor ryster samfundet i sin grundvold,« mener Mikkel Thelle.

JPEG - 83.9 kb
Flere end 1.600 mennesker til folkemøde hos Occupy Oakland i USA. Måske et forbillede for resten af samfundet, mener iagttagere. Foto: Occupy Oakland.

Historikeren fortsætter:

»Det bemærkelsesværdige er nu, at Besæt Wall Street-bevægelsen og dens solidariske lejre i andre byer ikke har nogen egentlige krav. Der er ikke noget konkret, der kan forhandles om. I stedet har man bare sat sig ned i det offentlige rum. For at protestere. Og jo længere, man bliver siddende, des mere opmærksomhed får protesten. Samtidig er opbygningen af den lille by i byen en social øvelse: arbejdet skal fordeles, den fysiske og psykiske sundhed skal opretholdes, og ikke mindst skal man respektere de forskellige holdninger, der alligevel må være inden for bevægelsen selv. Således bliver Besæt Wall Street-lejren et af målene i sig selv.«

Læs hele analysen »Vil man have forandring, skal man erobre gaden« hos Information.

Ægte demokrati?

Ifølge forfatterne Michael Hardt og Antonio Negri, der er kendt for deres kritiske analyser af det neo-liberale samfund, så rummer Occupy Wall Street og andre beslægtede bevægelser kimen til et mere demokratisk samfund.

De hæfter sig blandt andet ved bevægelsernes kritik af det etablerede politiske system og krav om »ægte demokrati«.

»Hvori består det ‘ægte demokrati’, som de slår til lyd for? Det tydeligste fingerpeg herom ligger i den interne organisation hos bevægelserne selv — og mere specifikt den måde, hvorpå disse lejre eksperimenterer med nye demokratiske praksisser. De har alle udviklet sig efter, hvad vi kalder mængdens form: de er kendetegnet ved hyppige forsamlinger og beslutningstagninger gennem brede deltagelsesstrukturer,« skriver Hardt og Negri i en analyse.

De mener, at selvom bevægelserne måske ikke har et klokkeklart alternativ på hånden, så er de udtryk for en reel længsel efter et bedre og mere retfærdigt system end det nuværende.

»Sådanne eksperimenter i demokratisk organisering er i sagens natur begrænset af deres lille målestok, og de vil skulle udvikles langt mere, før de kan artikulere effektive modeller for et socialt alternativ. Men ét er sikkert: de er allerede meget stærke udtryk for ønsket om et ‘ægte demokrati’.«

Læs analysen »Når ingen hører, hvad man siger, må man råbe« hos Information.

Se også baggrundsmagasinet Inside Story »People power versus the global economy« hos Al Jazeera.

Se også links om Occupy-bevægelsen på tidslinjen 17. september 2011

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce