Annonce

27. oktober 2011 - 15:56

Kina censurerer kapitalisme-protester

Da Occupy Wall Street protesterne tog sine spæde skridt i New York i USA, kritiserede Kina de amerikanske medier, for ikke at dække det folkelige oprør.

Men nu, da bevægelsen har spredt sig til et internationalt plan, har piben fået en anden lyd, eller faktisk, ingen lyd.

Protesterne bliver fjernet fra internettet af de kinesiske myndigheder.

– Da ideen om Occupy Wall Street hørtes i Kina, så regeringen det som en stor sejr for kommunismen i forhold til kapitalismen, fortæller den kendte blogger Wen Yunchao fra Hong Kong til LA Times

Kinesiske medier skrev for en måned siden, at de etablerede dagblade fejlede ved ikke at dække historierne om Occupy Wall Street. China Daily skrev blandt andet

– Det er en skam, at de fleste såkaldte mainstream medier ikke er i stand til at informere offentligheden om, hvad der er foregået de sidste par uger.

Kinesiske studerende støtter Wall Street bevægelsen

Ifølge Chinese Digital Times, der tester og publicerer blokerede ord, blokerer Sina Weibo, en yderst populær kinesisk pendant til facebook og twitter, alle sammensætninger bestående af ordet »occupy« samt et stednavn, som enten dækker over provinshovedstæder, regioner med økonomisk fremgang og bestemte symbolske områder i Kina.

Søger man for eksempel på Occupy China får man følgende meddelelse »Ifølge relevante love, vil søgeresultatet ikke blive vist«.

En talsmand fra Sina har til Huffington Post melddelt, at de som et kinesisk internetfirma vil fortsætte med at følge de kinesiske love og regulativer.

Men de studerende i Kina følger alligevel Occupy-bevægelsen

– En procent af det amerikanske folk ejer 90 % af rigdommene i landet. En titusindedel af det kinesiske folk ejer 90 % af rigdommene i landet. Hvilken gade burde egentlig besættes? Skrev en studerende på sin profil sidste weekend.

Læs artiklen ’Occupy’ Blocked In China, Joins Banned Search Terms On Microblog hos Huffington Post

Også den trykte presse

Ud over den blokerede information på internettet, omfatter censuren også den trykte presse.

– Et af de blade, jeg skriver for, har fået besked på, at dets indhold ikke må omhandle Occupy Wall Street, fortæller Hu Yong, professor i journalistik ved Peking Universitet til China Digital Times

Se listen over blokerede ord hos China Digital Times

Den 6. Oktober forsøgte en gruppe pensionerede medlemmer af det kommunistiske parti at vise deres støtte til protesterne på Wall Street i New York ved at samles på en plads i byen Zhengzhou i Henan provinsen, men inden for få dage var alt materiale, der dokumenterede gruppen, fjernet fra internettet.

Se den fulde artikel »Chinese leaders grow nervous about Occupy Wall Street« her

Alternative metoder

Protesterne kommer på et tidspunkt, hvor Kina lider under nogle af de samme økonomiske problemer som den vestlige verden. Forskellen i indkomst er voldsomt forøget, og spekulationer på aktiemarkedet stiger, fremgår det af L. A. Times.

Det har medført, at politiet nu har taget alternative metoder i brug, skriver Shanghaiist.

– Flere kilder har fortalt Shanghaiist at politiet går rundt på barerne – af alle steder! – og spørger udlændinge, om de har noget med Occupy Wall Street bevægelsen at gøre. Åbenbart er den siddende magt bekymret for, at fulde turister vil begynde at besætte Shanghai

Læs hele historien her

Ud over demonstrationen i Zhengzhou er en anden, også meget lille demonstration, i byen Luoyang de eneste registrerede occupy-demonstrationer i Kina.

Se også linksamlingen China and cpitalism på Modkraft.dk/Tidsskriftcentret

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce